Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Τρεις σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα

Τρεις σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα

Με έμφαση στη γνώση και την πρόληψη, ο Δήμος Τρικκαίων προχώρησε στην πρώτη φάση υλοποίησης έργου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.

Πρόκειται για την εγκατάσταση τριών μετρητικών σταθμών ακτινοβολίας, σε ισάριθμα κτήρια, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στο εν λόγω Παρατηρητήριο, που υλοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Με το έργο του, το Παρατηρητήριο εγκαθιστά ένα διασυνδεδεμένο σύστημα σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών όλων των ειδών. Στόχος, ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών.

Τρεις από αυτούς τους σταθμούς τοποθετήθηκαν στις ταράτσες των κτηρίων της ΔΕΥΑΤ, του Ε ΚΑΠΗ και του Νοσοκομείου Τρικάλων. Οι σταθμοί αυτοί είναι ουσιαστικά κεραίες, που απλώς λαμβάνουν το σήμα της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα και δεν εκπέμπουν κανενός είδους ακτινοβολία οι ίδιοι. Οι σταθμοί λαμβάνουν τα σήματα από το περιβάλλον και τα ελέγχουν – μετρούν, ώστε να γνωρίζουμε, εάν αυτά βρίσκονται εντός των νομίμων ορίων. Τις μετρήσεις τις συγκεντρώνει η ΕΕΑΕ, τις επεξεργάζεται και ακολούθως ενημερώνει τους πολίτες. Η ιστοσελίδα από την οποία θα γίνεται η άμεση ενημέρωση δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη, αλλά αναμένεται ότι θα είναι προσβάσιμη περί τα τέλη του έτους.

Με το έργο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων συμβάλλει στην πληροφόρηση των πολιτών για θέμα υγείας και περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος όλων.

Από το γραφείο Τύπου

Δες επίσης

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές των Τρικάλων την Πέμπτη 27/6

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ...

Αφήστε μια απάντηση