Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η Ελλάδα “χτυπάει” ρεκόρ ακρίβειας παγκοσμίως

Η Ελλάδα “χτυπάει” ρεκόρ ακρίβειας παγκοσμίως

Σε πρωταθλητισμό ακρίβειας και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο επιδίδεται πλέον η Ελλάδα που εφαρμόζει τον 4o υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη ενώ η τιμή της αμόλυβδης είναι μέσα στις οκτώ υψηλότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρωτιές ακρίβειας καταγράφει η χώρα μας και στον κλάδο της εστίασης που στο εξής θα επιβαρύνεται με τον 3o υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη, ενώ και στον ξενοδοχειακό κλάδο, αν συνδυαστεί ο ΦΠΑ με το τέλος διανυκτέρευσης που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2018, θα διαθέτουμε το 5o βαρύτερο φορολογικό καθεστώς της Ευρώπης.

Μεταξύ των πρώτων κατατασσόμαστε πλέον και όσον αφορά τη φορολόγηση των νομικών προσώπων (Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ) αλλά και όσον αφορά τη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες από την 1/1/2017 θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.

Τα στοιχεία από έρευνες που καταγράφουν τους φορολογικούς συντελεστές σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιβεβαιώνουν την ανησυχία της ΤτΕ ποπυ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αλλοίωσης του ανταγωνισμού αφού:

Στη Βουλγαρία, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ έχει οριστεί στο 20% και ο μειωμένος στο 9%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες.

Αντίστοιχοι είναι οι συντελεστές και στη Ρουμανία (υπερμειωμένος στο 5%, μειωμένος στο 9% και κανονικός στο 20%), ενώ η Κύπρος εφαρμόζει ΦΠΑ 19%, (οι χαμηλοί συντελεστές είναι στο 5% και στο 9% αντίστοιχα).

Μοναδικές χώρες με υψηλότερο συντελεστή συγκριτικά με τον ελληνικό παραμένουν η Ουγγαρία που ξεχωρίζει με το 27%, η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία με το 25%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο 24% μαζί με την Φινλανδία.

Εξάλλου, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα που είναι αυτή τη στιγμή η 8η υψηλότερη σε ολόκληρο τον κόσμο, από την 1η Ιανουαρίου 2017 που θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση λόγω της αναπροσαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε ακόμη υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της GlobalPetrolPrices, την υψηλότερη τιμή στον κόσμο αυτή τη στιγμή έχει το Χονγκ Κονγκ με 1,67 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία με 1,61 ευρώ, η Ολλανδία και το Μονακό με 1,53 ευρώ, η Ισλανδία, η Δανία και η Ιταλία με 1,47 ευρώ.

Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφωνόταν στις 13 Ιουνίου στο 1,44 ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι με την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής τον Ιανουάριο λόγω φόρων η τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει κοντά στο 1,5 ευρώ και θα είναι μια από τις 3-4 υψηλότερες τιμές του πλανήτη.

Αντιστοίχως, το ίδιο διάστημα στη Βουλγαρία κόστιζε 99 λεπτά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των 20 πρώτων θα βρεθούμε από Γενάρη και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Το βαρύ κόστος στον τουρισμό

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ξενοδοχεία και κλάδο εστίασης:

Στα ξενοδοχεία, ο ΦΠΑ του 13% είναι ο 6ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς προηγούνται η Δανία (με 25%), η Σλοβακία (με 20%), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 20%) η Ουγγαρία (με 18%) και η Τσεχία (με 25%).

Ωστόσο, το τέλος διανυκτέρευσης που ψηφίστηκε, θα φέρει νέες επιβαρύνσεις καθώς ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του ΦΠΑ.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν και ο νέος έμμεσος φόρος, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής δεν θα είναι 13% αλλά από 14,7% έως 17,5%, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Έτσι, μια διαμονή των 100 ευρώ (καθαρή αξία) θα καταλήγει να κοστίζει:

114,7 ευρώ για ξενοδοχείο τριών αστέρων

116,4 ευρώ για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και

117,5 ευρώ για ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% (ή από το 16% στο 24% αν δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς).

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι τέτοιος φορολογικός συντελεστής δεν επιβάλλεται παρά σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ουγγαρία επιβάλλει και στην εστίαση ΦΠΑ 27%, η Δανία είναι στο 25% και ακολουθεί η Ελλάδα με το 24%, αφήνοντας πλέον στην 4η θέση την Πορτογαλία με τον συντελεστή του 23%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δες επίσης

Χανιά: Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα της χώρας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 119 ετών η Ελένη Μπαρουλάκη, το βράδυ της Τρίτης. ...

Αφήστε μια απάντηση