Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Αίσιο τέλος στη Λάρνακα: Παραδόθηκε ο αεροπειρατής

Αίσιο τέλος στη Λάρνακα: Παραδόθηκε ο αεροπειρατής

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir που εξελίχθηκε από το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς λίγο μετά τις 14.30 παραδόθηκε στις αρχές ο αεροπειρατής, αφού πρώτα απελευθέρωσε τους επτά εναπομείναντες επιβαίνοντες.

Αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σεϊφεντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Οι κυπριακές αρχές των ανακρίνουν.

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. “Είχαμε μια τέτοια υποψία, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα”, είπε.

Ανέφερε δε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Προηγήθηκε η τμηματική απελευθέρωση των επτά ανθρώπων που παρέμεναν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Βγήκαν από τη σκάλα χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που άνδρας εγκαταλείπει το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

“Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης”, αναφέρει ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι “δεν είχε ούτε πιστόλι, ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική”.

Ο αεροπειρατής κατέλαβε το πρωί αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (EgyptAir) και ανάγκασε τον πιλότο να το οδηγήσει στην Κύπρο, όπου προσγειώθηκε -στις 8.50- στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, με 56 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε:
“Να αναφέρουμε ότι τις πρώτες ώρες ήθελε να παραδώσει έναν φάκελο στη σύζυγό του. Σκοπός ήταν να κερδηθεί χρόνος. Από εκεί και πέρα είναι σε εξέλιξη ανάκριση του αεροπειρατή και να δούμε πιο συγκεκριμένα τι είχε συμβεί.

Σε ερώτηση για τα αιτήματά του, για την αποφυλάκιση γυναικών και συνάντηση με ευρωπαίο αξιωματούχο. Το σημαντικό είναι όλοι καλά, που υπήρχε μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει. Υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και αναμένεται ανακοίνωση εκ μέρους των Αιγυπτίων για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα η Δημοκρατία”.

Στο αεροσκάφος έως το τέλος παρέμεναν τέσσερις επιβάτες, που είναι Ευρωπαίοι και επτά μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονται Βρετανοί και Αμερικανοί.

Αρχικώς, το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κύπρια.
Νωρίτερα υπήρξε επίσης η πληροφορία πως ο άνδρας αξίωσε να παραδοθεί επιστολή σε γυναίκα και ζήτησε μία Κύπρια να έρθει στο αεροδρόμιο.

Η απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο άνδρας απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε και η αστυνομία έλαβε εντολή να μείνει μακριά από το αεροσκάφος. Επίσης, απαίτησε να μην υπάρχει αστυνομία ή στρατός γύρω από αεροσκάφος.

Οχήματα του αερολιμένα ήταν σε επιφυλακή, ενώ έχει ενισχυθεί ο πυροσβεστικός σταθμός του αεροδρομίου.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συστάθηκαν κέντρα χειρισμού κρίσεως.

Ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύτηκε με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί.

Παράλληλα, από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου έφτασαν αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.
Nooz.gr

Δες επίσης

Στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες η πλειοψηφία των εξτρεμιστών και των τζιχαντιστών

Στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες εντοπίζεται η πλειοψηφία των εξτρεμιστών και των τζιχαντιστών, σύμφωνα με ...

Αφήστε μια απάντηση