Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Αρνήθηκαν την ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων σε πρόσφυγες στα παράλια της Λάρισας

Αρνήθηκαν την ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων σε πρόσφυγες στα παράλια της Λάρισας

«Τοίχο» συνάντησε πρόταση που απηύθυνε ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραλίων του νομού Λάρισας, να νοικιάσει δωμάτια για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, από εκείνους που επικοινώνησαν τα μέλη της ΜΚΟ, δεν ήθελαν να ακούσουν δεύτερη κουβέντα, ήταν κάθετα αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν τους δελέασαν ούτε και χρήματα που θα αποκόμιζαν από αυτήν, στην ουσία επιχειρηματική συμφωνία, φιλοξενίας προσφύγων.

Κάποιοι ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, θέτοντας αρκετά ερωτήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα. «Ποιες εγγυήσεις παρέχετε;» είναι ένα εξ αυτών, ενώ –γενικά- τείνουν να απορρίψουν κάθε ιδέα να συμφωνήσουν τελικά, όταν μάλιστα ετοιμάζονται ήδη για τη νέα τουριστική σεζόν και αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων και καλή οργάνωση στα χρονικά διαστήματα που θα μπορούσαν να διαθέσουν γι’ αυτό τον σκοπό τα δωμάτιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτητών καταλυμάτων του Αγιοκάμπου, της Βελίκας και του Κόκκινου Νερού, η πρόταση της ΜΚΟ, ήταν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες για δύο μήνες και συγκεκριμένα το διάστημα από 25 Μαρτίου ως 25 Μαΐου, ενώ πρόσφεραν 20 ευρώ τη μέρα για κάθε άτομο, με την υποχρέωση παροχής τριών γευμάτων ημερησίως.

Η είδηση των επαφών της ΜΚΟ με ιδιοκτήτες Τουριστικών Καταλυμάτων των παραλίων του νομού, και η πρότασή της, διαδόθηκε αστραπιαία στα παράλια και προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ τους, αλλά και προβληματισμούς. Ρωτούσε ο ένας τον άλλο, αν δέχθηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, για το σκεπτικό των μελών της ΜΚΟ να προτείνουν μια τέτοια δράση σε καταλύματα που ανοίγουν και λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν παρέχει θέρμανση, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες ακόμη το απαιτούν.

Επίσης άλλοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τέτοιου είδους δράσεις φιλοξενίας προσφύγων και εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στον μη κυβερνητικό φορέα, με τον οποίο θα έκλειναν την οικονομική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων νομού Λάρισας, κ. Ηλίας Ευσταθίου, ανάφερε στην «Ε», ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών, είναι πολύ επιφυλακτικό κι αυτό όπως τόνισε: «γιατί ξεκινά η τουριστική περίοδος και ήδη ορισμένοι έχουν «κλείσει» δωμάτια από τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επίσης φοβούνται πως αν συμφωνήσουν στη φιλοξενία προσφύγων, πιθανόν να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονικά διαστήματα φιλοξενίας τους και έτσι να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Είμαστε στην αρχή μιας νέας σεζόν, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στην οργάνωση των επιχειρήσεών μας, που πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν τους επισκέπτες τους. Ένα μέρος των τουριστών είναι ξένοι, που ζητούν να διασφαλίσουν από τώρα δωμάτια στην περιοχή μας και ήδη έχουμε δεσμευτεί σε αυτούς.

Σίγουρα συμπονούμε τους πρόσφυγες που περνούν αυτόν τον Γολγοθά, αλλά και εμείς παλεύουμε χρόνια για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας και για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας, προσπαθώντας να προσελκύσουμε επισκέπτες και να παρέχουμε ένα ποιοτικό, ασφαλές και φιλικό περιβάλλον διαμονής τους».

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Ευσταθίου, προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Ομοσπονδιών ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας στην Αθήνα, οι οποίες αναφερόμενες στο εν λόγω θέμα εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να δεχθούν τα καταλύματα πρόσφυγες, καθώς το αντικείμενο της λειτουργίας τους, είναι η φιλοξενία τουριστών. Μάλιστα ζήτησαν να αντιδράσει και να πάρει επίσημη θέση γι’ αυτό και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος. Παράλληλα κατέθεσαν και τους φόβους τους, για το κατά πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι, η κατάσταση με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

πηγή: εφημερία Ελευθερία / Λένα Κισσάβου

Δες επίσης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ Σύσκεψη για την ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών

Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ...

Αφήστε μια απάντηση