Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Έντερο: Κάντε «skip» σε αυτές τις τροφές για πιο ομαλή λειτουργία

Έντερο: Κάντε «skip» σε αυτές τις τροφές για πιο ομαλή λειτουργία

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε συχνά για να υποστηρίξετε το έντερο και την εύρυθμη λειτουργία του.

Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε (ή τουλάχιστον να φροντίσετε) το έντερο και την εύρυθμη λειτουργία του, η καθημερινή σας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Ποιες τροφές δεν «αγαπά» το έντερο

Μερικές από τις τροφές που είναι καλύτερο να αποφύγετε για να μην διαταράσσεται η λειτουργία του, περιλαμβάνουν:

#Τηγανιτά

Οι τηγανιτές τροφές είναι ένα από τα πιο κοινά ερεθίσματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πάθηση που εκδηλώνεται όταν τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τα πίσω στον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι σας.

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν επίσης υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, που όχι μόνο συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου, αλλά σε υπερβολικές ποσότητες είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διασπαστούν, κάτι που θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

#Κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να βλάψει το έντερο σας. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής, ιδιαίτερα στο παχύ έντερο» αναφέρει η διαιτολόγος, δρ Μπόνι Τομπ-Ντιξ.

Και τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. «Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει υπολογιστεί ότι προκαλεί το 18% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου», αναφέρει η ίδια. «Συγκεκριμένα, το επεξεργασμένο κρέας ταξινομείται ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πράγμα που σημαίνει ότι είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου».

#Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

«Τα τρόφιμα αλλά και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται επίσης με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, που μπορεί να βλάψουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο» αναφέρει η δρ Μπόνι Τομπ-Ντιξ.

Και αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από όσο φαντάζεστε, μιας και τα διατροφικά μοτίβα κατά την παιδική ηλικία θέτουν τις βάσεις για την υγεία του εντέρου αργότερα στην ζωή.

vita.gr

Δες επίσης

4 κόλπα για να παγώσεις γρήγορα και εύκολα τη μπύρα σου

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια παγωμένη μπύρα, όταν μάλιστα οι θρεμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Τις ...