Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Χρ. Σιμορέλης: Η Ανάπτυξη είναι στόχος εφικτός

Χρ. Σιμορέλης: Η Ανάπτυξη είναι στόχος εφικτός

Προσπαθώντας να αναγνώσουμε τις κεντρικοπολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, είναι φανερό ότι ένας μεγάλος κύκλος φτάνει στο τέλος του. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στο Μάιο, η εκταμίευση της δόσης, όπου μεγάλο μέρος θα πάει στην πραγματική οικονομία και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους που έχει μπει σε πραγματικό χρόνο, είναι δείγματα μιας νέας περιόδου που επιδιώκει η Ελληνική Κυβέρνηση για την οικονομία και την κοινωνία που υπέφερε 6 χρόνια λιτότητας και μέτρων.
Με τα στοιχεία που έχουμε, για τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δις στην πραγματική οικονομία μέσα το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Επιπλέον, ως νομοθετικό σώμα, σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί και βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδύσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, οι ρυθμίσεις του νόμου θα αποτελέσουν την αφετηρία για τη βελτίωση του ιδιωτικού τομέα.

Οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο πάτο των ευρωπαϊκών, σήμερα είναι πρώτες σε κεφαλαιακή επάρκεια, έπειτα από την μοναδική πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα γίνονται δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που έβλαψε τόσο πολύ τις επιχειρήσεις το διάστημα που μας πέρασε.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο τουρισμός, τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική αγορά και οι δημοσιονομικές εξελίξεις μπορούν να παίξουν ένα θετικό ρόλο ώστε να δούμε ορατή βελτίωση στην οικονομία. Σε αυτά συμπληρώνεται η αύξηση της εισπαξιμότητας των φόρων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που δανείζονταν χωρίς εγγυήσεις και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. (Και αυτά τα αποτελέσματα είναι ορατά με στοιχεία.)
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, μέσα στο λιγοστό χρονικό διάστημα που είχαμε και κάτω από συνθήκες τεράστιας πίεσης, η αντιπολίτευση, δηλαδή τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, όχι μόνο δεν στήριξαν την εθνική προσπάθεια, αλλά προκειμένου να πάρουν πίσω τα αξιώματα που ο ελληνικός λαός σοφά τους στέρησε, προέβησαν και προβαίνουν σε μία ανεύθυνη υπονόμευση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και της διαπραγμάτευσης. Όσο όμως και να φωνάζουν ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει.
Αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία αντίθετα ξέρουμε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές που ανοίγονται με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Σε ένα στενό πλαίσιο, προϊόν ενός επίπονου συμβιβασμού, πολλοί παράγοντες της οικονομίας δεν μπορούν να ανακάμψουν τόσο σύντομα όσο θα θέλαμε. Αυτό όμως που θα ήταν σφάλμα να παραβλέψουμε, είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, που παρέλαβε καμένη γη και άδεια ταμεία και ένα κράτος βασανισμένο από τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε τόσο σύντομα να δομήσει συμμαχίες και να βάλει με βελτιωμένους όρους στην πολιτική ατζέντα της Ευρώπης την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων της χώρας μας.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (1-7/7/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ  Των Αγίων Αναργύρων Κοσμά Δαμιανού των εν Ρώμη γιορτάζουν: Αργύρης-Αργυρούλα, Δαμιανός (ενώ άλλοι ...

Αφήστε μια απάντηση