Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων για τη λαϊκή αγορά

Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων για τη λαϊκή αγορά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Τρικκαίων, ενόψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης, την Τρίτη 3/11/2015, στην οποία αναφέρονται τα κάτωθι:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων στη διαφαινόμενη πρόθεση για ίδρυση λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης επαναδιατυπώνει τις θέσεις του, όπως έχουν κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων με την επιστολή (Αρ. Πρωτ. 4216) στις 18/11/2013.

«Οι προτάσεις έχουν ως εξής:
1. Η αγορά να οριοθετηθεί στις νησίδες που ξεκινά από τις κάθετες οδούς Πλούτωνος και Γαμβέτα έως το δημοτικό πάρκινγκ (Δικαστηρίων). Οι θέσεις πώλησης που θα δημιουργηθούν θα είναι περίπου 100 (με κενό χώρο ανά 2 θέσεις).
2. Διαπλάτυνση των αναφερόμενων νησίδων εκατέρωθεν του «παρτεριού» κατά 2,60m για τοποθέτηση των παραγωγών με τους πάγκους και 2,50m με οριοθέτηση για την ασφαλέστερη πρόσβαση των καταναλωτών.
3. Οριοθέτηση δρόμου ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 3,50m για την διέλευση των αυτοκινήτων στις αναφερόμενες οδούς.
4. Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και στις δυο οδούς με δημιουργία χώρων (εσοχές) «σύντομης στάσης» για εξυπηρέτηση των πελατών των καταστημάτων και της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
5. Η ήδη διαμορφωμένη νησίδα για την εξυπηρέτηση των επιβατών των αστικών λεωφορείων να παραμείνει ως έχει.
Σημείωση: Ο χρόνος στάσης των αστικών λεωφορείων να είναι σύντομος.

Είναι κοινή παραδοχή πως η σημερινή κατάσταση που επικρατεί δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, καθώς η άναρχη τοποθέτηση των πάγκων πώλησης πάνω στον δρόμο, εκτός του ότι είναι παράνομη, δημιουργεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα «ζωντανό κύτταρο» στην παγωμένη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να διαθέτουν αγροτικά προϊόντα στο κοινό, σε χαμηλές τιμές. Έτσι, θεωρούμε πως λύση μπορεί να δοθεί, ώστε οι επιπτώσεις για την πόλη να αντιστραφούν και από αρνητικές να γίνουν θετικές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία και η δραστηριοποίηση μόνο τοπικών παραγωγών, και όχι πωλητών βιομηχανικών προϊόντων. Δυστυχώς, η ίδρυση λαϊκής αγοράς σύμφωνα με τον Ν4264/2014 δεν το διασφαλίζει. Επίσης, η τοποθέτηση των πάγκων πώλησης επάνω στις νησίδες των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αλβανικού Μετώπου, εξασφαλίζει ευκολότερη και ασφαλέστερη διέλευση των οχημάτων και των πεζών στην περιοχή. Θα πρέπει να τονίσουμε πως εκτός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γύρω περιοχή, έντονο πρόβλημα δημιουργείται στην μετακίνηση και την πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων, όπως επίσης σε μαθητές και γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές στις επιστολές τους, τις οποίες σας επισυνάπτουμε.
Θεωρώντας ότι οι δημόσιες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για εξασφάλιση της ομαλότητας και της νομιμότητας στην περιοχή θα γίνουν πράξη, ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων δηλώνει πως θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δες επίσης

Διακοπή κυκλοφορίας την Τετάρτη 17/7 και την Πέμπτη 18/7 σε δρόμους στο κέντρο ων Τρικάλων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι με βάση αποφάσεις της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ...

Αφήστε μια απάντηση