Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Γέννησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μία 33χρονη Σύρια στο δρόμο της… προσφυγιάς!

Γέννησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μία 33χρονη Σύρια στο δρόμο της… προσφυγιάς!

Με μοναδική αποσκευή το όνειρό τους να φτάσουν στις Βρυξέλλες για να γλιτώσουν τα δεινά του πολέμου στη Συρία αλλά με την οικογένειά τους αυξημένη με… ένα ακόμη παιδί, μια οικογένεια Συρίων αναχώρησε εσπευσμένα χθες το πρωί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου κάπου στην εθνική οδό, να προλάβει το καραβάνι των ομοεθνών τους που ταξιδεύουν για την καρδιά της Ευρώπης.

Ο λόγος για μια 33χρονη Σύρια, που διέκοψε αναγκαστικά το ταξίδι της την περασμένη Παρασκευή καθώς της «έσπασαν τα νερά» για να μεταφερθεί στο ΠΝΛ όπου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και χθες, νωρίς το πρωί, εφοδιασμένη με τα απαραίτητα, πήρε το βρέφος στην αγκαλιά της για να συνεχίσει το ταξίδι, με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι.

Μια ακόμη ανθρώπινη ιστορία των προσφύγων, με αίσιο τέλος αυτή τη φορά, τουλάχιστον ως τη Λάρισα αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο θα τους συμβεί, την ώρα μάλιστα που η μια χώρα της Ε.Ε. μετά την άλλη, στήνουν φράχτες και συρματοπλέγματα, σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σώσουν τα παιδιά τους.

Η 33χρονη Σύρια, με τον συνομήλικο άντρα της αλλά και τα τρία τους παιδιά (ηλικίας 14, 13 και 7 ετών αντίστοιχα), την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ταξίδευαν με λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες από την Αθήνα στα σύνορα με προορισμό χώρες της Ευρώπης.

Το λεωφορείο στάθμευσε σε Σταθμό Εξυπηρέτησης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την εθνική οδό Λάρισας – Βόλου, με τον οδηγό του λεωφορείου να καλεί το ΕΚΑΒ αφού μια επιβάτης, η 33χρονη έγκυος Σύρια, επέμενε πως ξεκίνησε ο τοκετός και ζητούσε ιατρική συνδρομή.

Οντως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Λάρισας μετέφερε τη γυναίκα στο ΠΝΛ ενώ κινητοποιήθηκε παράλληλα η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου για την υποδοχή της 33χρονης η οποία δυο ώρες αργότερα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2,2 κιλών που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, λόγω και της δυσκολίας στην επικοινωνία με τη μητέρα, γεννήθηκε πρόωρα.

Το βρέφος εισήχθη στο Τμήμα Νεογνών για προληπτικούς λόγους ενώ παράλληλα Κοινωνική Υπηρεσία και Διοίκηση του ΠΝΛ, πέραν των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, αναζήτησαν λύση για τη φροντίδα του συζύγου της 33χρονης αλλά και των τριών παιδιών τους, για την αναγκαστική, ούτε καν 48ωρη, «στάση» της οικογένειας στη Λάρισα.

Μιας οικογένειας – σύμφωνα με περιγραφές – που «μπορεί να μην είχε τίποτα μαζί της πέραν των διαβατηρίων, αλλά ήταν καθόλα αξιοπρεπής και ευγενική» ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και ο πατέρας, που μιλούσαν την αγγλική γλώσσα, βοήθησαν στην επικοινωνία. Ετσι, με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο πατέρας και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά, φιλοξενήθηκαν και σιτίσθηκαν σε οίκημα που διατέθηκε από τη Μητρόπολη Λάρισας.

Ο πατέρας όμως ήταν αποφασισμένος να συνεχισθεί το ταξίδι της προσφυγιάς, απόφαση που δεν επέτρεπε δεύτερες σκέψεις για την κατάσταση της 33χρονης που μόλις είχε γεννήσει, ούτε και την παραμονή του βρέφους και άλλες ημέρες στο Νεογνολογικό, όπως συμβαίνει συνήθως.

Αλλωστε η κατάσταση της υγείας της γυναίκας μετά τον τοκετό ήταν καλή με εξαίρεση το κρυολόγημα που διέγνωσαν οι γιατροί, πάθηση… «φυσιολογική» αν αναλογισθεί κανείς τα όσα βίωσαν οι άνθρωποι, μέχρι να περάσουν στην Ελλάδα.

Ετσι χθες που γιατροί της Κλινικής βεβαίωσαν πως το μωρό είναι σε καλή κατάσταση, η 33χρονη με το βρέφος δύο ημερών στην αγκαλιά της, έλαβε εξιτήριο ενώ ο σύζυγός της γνώριζε ήδη το δρομολόγιο του επόμενου λεωφορείου, προς τα σύνορα.

Με ελάχιστα χρήματα και περίσσια ανθρωπιά, το προσωπικό του ΠΝΛ, φρόντισε η οικογένεια των Συρίων να φτάσει στο ραντεβού με το καραβάνι των προσφύγων, εφοδιάζοντας τη μητέρα με πάνες και γάλατα, τα απαραίτητα δηλαδή για τη διαδρομή, δίνοντας παράλληλα και ιατρικές οδηγίες.

πηγή: εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Δες επίσης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ Σύσκεψη για την ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών

Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ...

Αφήστε μια απάντηση