Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τελικά πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή όχι;

Τελικά πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή όχι;

Υπάρχει μια αντίληψη από παλιά ότι πρέπει να ξεβγάλουμε καλά με άφθονο νερό το κρέας -είτε αυτό είναι κόκκινο, (από μοσχάριχοιρινό, αρνί κ.λπ.) είτε λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι)- πριν το μαγειρέψουμε. Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, εξηγεί αν η πρακτική αυτή ωφελεί.

«Αρκετοί μάγειρες και μαγείρισσες προηγούμενων γενιών, καθώς και παλιότερες συνταγές», αναφέρει στη γαστρονομική, ψηφιακή εφημερίδα icookgreek.com συνιστούν να πλένεται το κρέας και το κοτόπουλο πριν μαγειρευτεί. Η συγκεκριμένη πρακτική όμως όχι μόνο είναι δεν χρησιμεύει πουθενά, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υποτίθεται ότι θα λύσει».

Το κρέας, είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο, έχει στην επιφάνειά του έναν αριθμό μικροοργανισμών από τη φύση του, λέει ο Γιάννης Χασανάκος. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, ακόμα και η διαβόητη παθογόνος Σαλμονέλα, καταστρέφονται μόνο με το μαγείρεμα σε συγκεκριμένους βαθμούς και όχι με το πλύσιμο. Οπότε από τη σκοπιά του καθαρίσματος από μικρόβια είναι περιττή η διαδικασία του πλυσίματος.

Ποιους κίνδύνους κρύβει η εν λόγω πρακτική; Τι είναι η διασταυρούμενη επιμόλυνση και ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να διαχειριζόμαστε το ωμό κρέας; Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ.

 

 

 

Πηγή: ethnos

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο σας ώστε να μην μυρίζουν

Τα κρεμμύδια αποτελούν απαραίτητο συστατικό σε πολλές συνταγές παγκοσμίως, και όχι άδικα. Είναι οικονομικά και προσφέρουν μοναδική ...