Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / “Βατρούσκα”: Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20′

“Βατρούσκα”: Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20′

Μια εναλλακτική πρόταση για τυρόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
  • 100 ml πλήρες φρέσκο γάλα, ζεστό
  • 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 450 γρ. ρικότα ή φρέσκια, ανάλατη μυζήθρα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε τη Vatrushka, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
  • Πλάθουμε σε μπάλα. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 12 εκ.
  • Με το χέρι μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το κέντρο του δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια λακκούβα.
  • Αφήνουμε περιμετρικά περίπου 2 εκ. ζύμη και γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
  • Τακτοποιούμε κάθε τυρόπιτα στο ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπρά- δι μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε τις τυρόπιτες (περιμετρικά στο ζυμάρι), τρυπάμε την επιφάνεια σε 1-2 σημεία και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Λαχανικά: Γεύση Ελλάδας σε ένα πιάτο!

Υλικά ελαιόλαδο 2 μπουτάκια κοτόπουλου (τεμαχισμένα) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1/2 πράσινη ...