Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / “Βατρούσκα”: Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20′

“Βατρούσκα”: Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20′

Μια εναλλακτική πρόταση για τυρόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό (χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
  • 100 ml πλήρες φρέσκο γάλα, ζεστό
  • 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 450 γρ. ρικότα ή φρέσκια, ανάλατη μυζήθρα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε τη Vatrushka, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει για 15 λεπτά.
  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
  • Πλάθουμε σε μπάλα. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε την μπάλα ζύμης, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να ξαναφουσκώσει.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 12 εκ.
  • Με το χέρι μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το κέντρο του δίσκου, ώστε να δημιουργήσουμε μια λακκούβα.
  • Αφήνουμε περιμετρικά περίπου 2 εκ. ζύμη και γεμίζουμε τις λακκουβίτσες με τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
  • Τακτοποιούμε κάθε τυρόπιτα στο ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπρά- δι μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε τις τυρόπιτες (περιμετρικά στο ζυμάρι), τρυπάμε την επιφάνεια σε 1-2 σημεία και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Οι υγιεινότεροι τρόποι να μαγειρευτεί το κρέας

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μαγειρέματος του κρέατος είναι το ψήσιμο, το βράσιμο και το τηγάνισμα. Στην Ελλάδα ...