Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πρόστιμο στον ΣΚΑΪ για ντοκιμαντέρ με πορνογραφικό υλικό

Πρόστιμο στον ΣΚΑΪ για ντοκιμαντέρ με πορνογραφικό υλικό

Ο τηλεοπτικός σταθμός καλείται να πληρώσει 20.000 ευρώ για εκπομπές που καταπιάνονταν με πορνό μεταξύ ομόφυλων. Διαβάστε το σκεπτικό του ΕΣΡ που επέβαλε το πρόστιμο

Πρόστιμο 20.000 ευρώ υποχρεούται να πληρώσει ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι για την προβολή των επεισοδίων «σεξ με το ίδιο φύλο» και «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό», της σειράς των εκπομπών «Pornucopia” και “Sex and Shopping”.

Το πρόστιμο επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και έκανε δεκτό το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Οι επίμαχες εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών ομόφυλων ζευγαρίων.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής του επεισοδίου «Σεξ με το ίδιο φύλο» που προβλήθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Ιανουαρίου του 2009 υπήρξαν δηλώσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και πρωταγωνιστές ταινιών πορνό.

Αντίστοιχα, στο «Σεξ με το ίδιο φύλο» αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν 11.000 πορνοταινίες, από τις οποίες το 80% περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή στην οποία γυναίκες κάνουν σεξ μεταξύ τους.

Το ΕΣΡ επισήμανε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΣΡ έκρινε πως η επίμαχη εκπομπή «δεν έχει την στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης», αλλά «ούτε ενέχει τον απαιτούμενο σεβασμό στην αξία του ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι εν λόγω εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ, ο οποίος παράγει και ποιοτικά προγράμματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3221/2015 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας παράλληλα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.

Δες επίσης

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη έρχονται βροχές και οι καταιγίδες

Αλλάζει τελείως το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη, καθώς την αφρικανική σκόνη διαδέχονται οι ...

Αφήστε μια απάντηση