Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Νέο δίκτυο οπτικών ινών αποκτούν τα Τρίκαλα

Νέο δίκτυο οπτικών ινών αποκτούν τα Τρίκαλα

Πρόσθετο δίκτυο οπτικών ινών αποκτά η πόλη των Τρικάλων, λόγω της κυκλοφορίας του λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για αναγκαία ενέργεια του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala Α.Ε., με πολλαπλά οφέλη:
– το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, καθώς θα υπάρχει πρόσθετη οπτική επαφή με τον δρόμο
– τους τρικαλινούς, καθώς θα υφίσταται πρόσθετη -= στην ήδη υπάρχουσα – ευρυζωνική σύνδεση.
Η συγκεκριμένη δράση για τη οπτική ίνα, είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, η οποία ενέκρινε τους – για πρώτη φορά παγκοσμίως – όρους κίνησης και κυκλοφορίας του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό. Σύμφωνα με αυτή, απαιτείται η ύπαρξη ενός επαγγελματία οδηγού στο κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης της κυκλοφορίας του λεωφορείου. Αυτός θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα και ήχο, σαν να οδηγούσε το όχημα. Σκοπός της παρουσίας του θα είναι μόνο ο επεμβατικός, δηλαδή να παρέμβει, εάν τυχόν παραστεί ανάγκη. Η κίνηση του οχήματος, εξάλλου, θα γίνεται εξ ολοκλήρου με τα ηλεκτρονικά μέσα. Επομένως, για να τοποθετηθούν κάμερες και ηχητικά συστήματα που σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν τα δεδομένα από τον δρόμο στην αίθουσα ελέγχου, απαιτείται ταχύτητα. Αυτή επιτυγχάνεται με την οπτική ίνα, η οποία έχει τεράστια «χωρητικότητα» ηλεκτρονικών δεδομένων. Έτσι, σε 37 σημεία κατά μήκος της διαδρομής του λεωφορείου, θα τοποθετηθούν σημεία εκπομπής σήματος, που άμεσα θα μεταδίδονται στο κέντρο ελέγχου, πίσω από το τζαμί. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παγκόσμιας σημασίας δράση για την κίνηση του λεωφορείου, το δίκτυο αυτό των οπτικών ινών θα χρησιμοποιηθεί για τους τρικαλινούς. Αφ’ ενός με την αύξηση της χωρητικότητας των δεδομένων, αφ’ ετέρου με πλήθος εφαρμογών. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά θα υπάρχει ενοποιημένη εικόνα για 7 κόμβους φαναριών, προκειμένου να ελέγχεται συνολικότερα ο τρόπος λειτουργίας τους.
Προκειμένου να εγκατασταθεί η οπτική ίνα, από την Πέμπτη 20 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 23 Αυγούστου, για τέσσερις ημέρες, θα γίνουν εργασίες από την e-trikala Α.Ε. Συγκεκριμένα, μετά την άδεια που δόθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και την ΕΛ.ΑΣ, συνεργεία θα σκάβουν τη δεξιά πλευρά της διαδρομής στην οποία θα κινηθεί το λεωφορείο. Συγκεκριμένα, σταδιακά θα σκάβονται (σε ένα μικρό πλάτος του δρόμου, στα δεξιά της διαδρομής) οι δρόμοι: Δ. Τρερτίπη, Καρδίτσης, Καποδιστρίου, Κοραή, Αμαλίας, Νέλσωνος, Στρ. Σαράφη, Β. Τσιτσάνη, Ιακωβάκη, Οθωνος. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται όλη τη διάρκια της ημέρας, από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σημάνσεις και προειδοποιητικές πινακίδες ήδη τοποθετούνται από τους υπαλλήλους της e-trikala. Επίσης, θα υπάρχει καθημερινή ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Και αυτή τη φορά κατανόηση και η στήριξη των τρικαλινών για το μεγάλο εγχείρημα, είναι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις, προκειμένου οι παγκόσμια καταγραφή των Τρικάλων στα τεχνολογικά επιτεύγματα, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το γραφείο Τύπου

Δες επίσης

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων: Τραγούδι για τον Περιοδικό Πίνακα

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων Κέντρο Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη, στο πλαίσιο των ...

Αφήστε μια απάντηση