Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / «Έφαγε» 13.000 ευρώ (!) από 72χρονο Λαρισαίο για τον δήθεν σοβαρά τραυματία γιο του!

«Έφαγε» 13.000 ευρώ (!) από 72χρονο Λαρισαίο για τον δήθεν σοβαρά τραυματία γιο του!

Με το πρόσχημα του… «σοβαρά τραυματισμένου» γιού του σε «τροχαίο ατύχημα» και την ανάγκη «άμεσης διακομιδής σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας» προκειμένου να «χειρουργηθεί», απατεώνες – που αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ. – «έφαγαν» 13.000 ευρώ από ανυποψίαστο 72χρονο Λαρισαίο.

Οι απατεώνες που επικαλούνται «πειστικά» επαγγέλματα για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους – κυρίως ηλικιωμένους – μετά από μήνες «απραξίας», «ξαναχτύπησαν» στη Λάρισα αφού από προχθές βράδυ τηλεφωνούν αδιακρίτως σε σπίτια προκειμένου να «αλιεύσουν» ευκολόπιστα θύματα.

Το τελευταίο κρούσμα απάτης στη Λάρισα, καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη πιστής τήρησης ειδικών συμβουλών που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών ή σε κάθε περίπτωση της ενημέρωσης των ηλικιωμένων από τους οικείους τους για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιες περιπτώσεις αφού οι δράστες, επικαλούνται «αληθοφανή οικονομική ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή».

Στις 9.30 προχθές το βράδυ λοιπόν, άγνωστος που συστήθηκε ως «Πανταζής», προσποιούμενος τον γιατρό Νοσοκομείου της Φλώρινας, εξαπάτησε τον 72χρονο Λαρισαίο και του πήρε, ο ίδιος ή συνεργός του, 13.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο δράστης επικοινώνησε τυχαία με τον 72χρονο, παριστάνοντας τον γιατρό και χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους – για να προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση – τον ενημέρωσε για το «σοβαρό τροχαίο ατύχημα» που είχε ο γιος του.

Με δεδομένο ότι ο 72χρονος έχει όντως γιο, ο δράστης ποντάροντας στον αιφνιδιασμό του ανυποψίαστου Λαρισαίου, άρχισε να εκμαιεύει πληροφορίες για το πού ζει ο γιος του κλπ για να τονίσει στη συνέχεια πως τηλεφωνεί από το Νοσοκομείο της Φλώρινας και πως ο γιος του 72χρονου είναι «σοβαρά τραυματισμένος» και ότι απαιτούνται άμεσα χρήματα για τη μεταφορά του σε κλινική της Αθήνας όπου πρέπει να χειρουργηθεί επειγόντως.

Ο δράστης φαίνεται πως ρώτησε τον 72χρονο πόσα χρήματα έχει στο σπίτι του και όταν αυτός απάντησε πως διαθέτει 13.000 ευρώ, τότε εκείνος του αποκρίθηκε πως «σε λίγη ώρα θα έρθει στο σπίτι ένας “σεκιουριτάς” να τα πάρει».

Όπως και έγινε, άλλος ή ο ίδιος δράστης, πήγε στο σπίτι, ο 72χρονος όχι μόνο άνοιξε την πόρτα σε κάποιον άγνωστο και λιγομίλητο αλλά τον έβαλε στο διαμέρισμά του, του έδωσε τα χρήματα και φυσικά έγινε άφαντος.

Νωρίτερα, ο «Πανταζής» είχε υποδείξει μάλιστα στον 72χρονο να απευθυνθεί και στο Νοσοκομείο της Λάρισας προκειμένου να… πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τη μεταφορά του γιου του σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας.

Δυστυχώς για τον 72χρονο και τις αποταμιεύσεις του, η απάτη έγινε αντιληπτή εκ των υστέρων, όταν ο ίδιος επικοινώνησε με γείτονά του για να ενημερωθεί στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ., με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας να ερευνούν σειρά τηλεφωνημάτων που έγινε προχθές βράδυ και σε άλλους Λαρισαίους.

«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ»

Οι δράστες, όπως προκύπτει από τις αναφορές της ΕΛ.ΑΣ., επικαλούνται επαγγέλματα, όπως αστυνομικός ή γιατρός για να πείθουν τα θύματά τους επικαλούμενοι παράλληλα τον τραυματισμό παιδιού σε τροχαίο ατύχημα.

Στο πρόσφατο παρελθόν στη Λάρισα, δράστες απέσπασαν χρήματα από ανυποψίαστους, επικαλούμενοι υποτιθέμενες οφειλές σε εφορία, ΔΕΗ, ΦΠΑ, ασφάλεια αυτοκινήτου κ.α. συγγενικών προσώπων, όπως παιδιά ή εγγόνια. Μάλιστα (και) στη Λάρισα έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου δράστες μετέφεραν με το αυτοκίνητο τους ηλικιωμένους σε τράπεζες, προχώρησαν σε ανάληψη χρημάτων και τους τα παρέδωσαν.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όπως σημειώνεται, στις ειδικές συμβουλές που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών, «οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή.

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους».

Η ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ άλλων συνιστά στους πολίτες: «Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρίες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας» καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Δες επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπή κυκλοφορίας στον Ε-65 την Κυριακή 21/4 και την Δευτέρα 22/4

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 και ...

Αφήστε μια απάντηση