Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και τρια κόμματα εκτός Βουλής

Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και τρια κόμματα εκτός Βουλής

Με τον έναν τους τρεις -περίπου- ερωτώμενους (27,9%) να μην απαντά, νέα έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe “δίνει” άνετο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 12,6 μονάδες.
Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, με την Ν.Δ. να ακολουθεί με 13,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,6% και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,2%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,3% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6%. Εκτός Βουλής μένουν Ένωση Κεντρώων (2,8%), Λαϊκή Ενότητα (2,8%) και Ποτάμι (2,1%).

Ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 42% κρίνει θετικά τη μέχρι τώρα ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, έναντι του 33% που έχει αρνητική γνώμη. Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τη στρατηγική της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο προσφυγικό (61%), στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (47%), στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό (34%) και στην καταπολέμηση της διαφθοράς (42%). Αρνητικά κρίνουν τη στρατηγική στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (37%) και στην προσέλκυση επενδύσεων (46%).

Πάνω από ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβερνητική συνοχή θα παραμείνει αρραγής (53%) ενώ το 59% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες με άλλα κόμματα. Παράλληλα, το 45% (έναντι 38%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μία ευνοϊκή ρύθμιση για το ζήτημα του χρέους ενώ το 49% (έναντι 34%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στην κατά το δυνατό προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Ως προς την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης, το 61% έχει αρνητική γνώμη ενώ το 55% δεν πιστεύει ότι τα κόμματα που προσκλήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο διάλογο για τα μείζονα θέματα.

Παράλληλα, αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα στα μείζονα θέματα. Ειδικότερα, το 82% αξιολογεί αρνητικά τη Χρυσή Αυγή, το 81% την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 79% το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, το 76% το ΚΚΕ και το 73% τη Ν.Δ..

Στο ποσοστό θετικής αξιολόγησης στα μείζονα ζητήματα ανά πολιτικό κόμμα με βάση τους ψηφοφόρους του, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 58%, η Χρυσή Αυγή 53%, η Ένωση Κεντρώων 47%, το Ποτάμι 35% και η Ν.Δ. 32%.

Πηγή: news247.gr

Δες επίσης

Σοκ στην Καλαμάτα: Νεκρή 21χρονη που έπεσε από γκρεμό

Σε κατάσταση σοκ είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, έπειτα την τραγική είδηση του θανάτου ...

Αφήστε μια απάντηση