Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μνημείο για τους 37 εκτελεσθέντες την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής 1941-1944 στο Καστράκι Καλαμπάκας

Μνημείο για τους 37 εκτελεσθέντες την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής 1941-1944 στο Καστράκι Καλαμπάκας

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η κατασκευή του μνημείου , για τους 37 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχή.

Το μνημείο κατασκευάζεται στην τοποθεσία του παλαιού νερόμυλου , όπου εκτελέστηκαν οι περισσότεροι.

Ήταν ένα αίτημα πολλών ετών που τελικά με την πίεση και του νυν Προέδρου , αποφασίστηκε η κατασκευή του.

Τις εργασίες επιμελείται Πρόεδρος Περικλής Γιάννης , ενώ το μαρμάρινο μνημείο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Μόδεστος Παρώνης.

Για την Ιστορία

Ο Οκτώβριος είναι για την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή ένας μήνας μαρτυρικών θυμήσεων καθώς την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά εγκλημάτων πολέμου κατά των Ελλήνων , κατά της χώρας , κατά του πολιτισμού της .

Ανθρώπινες αθώες υπάρξεις εκτελέσθηκαν αγρίως ή οδηγήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς , εκκλησίες , μοναδικά μνημεία της πίστης και του πολιτισμού ,παραδόθηκαν στις φλόγες , ο πλούτος της χώρας λεηλατήθηκε και εκλάπη , η πρόοδος και η ευημερία της χώρας σταμάτησαν , η πείνα και η δυστυχία οδήγησε χιλιάδες ελλήνων στον θάνατο . ‘Όλα αυτά όχι μόνο δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αντίστασης σε κάθε τι που επιδιώκει σήμερα να αφελληνίσει την χώρα .

Ωστόσο ο ίδιος μήνας είναι ταυτόχρονα και μήνας ελευθερίας για την χώρα , την Καλαμπάκα και την περιοχή ,πληρώνοντας μια αίμα και θυσίες την ελευθερία .

Πέρυσι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία του χωριού κος Τσαγκαρσούλης , είχε επισημάνει την απουσία ενδιαφέροντος των δημοτικών αρχών να ανεγείρουν στον τόπο εκτέλεσης των δεκατριών Καστρακινών πατριωτών μνημείο στην μνήμη τους , κάτι , που όπως είπε , πρέπει να γίνει απαραίτητα . Μάλιστα σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά : «…όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές, για την ανέγερση μνημείου , αλλά κάποιος εξ΄ αυτών κατέστρεψε και τον νερόμυλο … , Γιατί ; ρώτησα , για να καθαρίσει ο χώρος , μου απάντησαν . Από τι να καθαρίσει ο χώρος ; Από την ιστορία μας ;» , κατέληξε αποκαλώντας την πράξη αυτή και τους ίδιους ανιστόρητους .

Τραγική στιγμή για το Καστράκι η εκτέλεση των δεκατριών Καστρακινών , τρις εκ των οποίων μικρά παιδιά , στον κοινοτικό νερόμυλο στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 κατά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων .

Η επιθυμία των κατοίκων εισακούστηκε από την νυν Δημοτική Αρχή και έτσι το μνημείο κατασκευάζεται.

Δες επίσης

“Εφυγε” από τη ζωή Τρικαλινός συνταξιούχος του ΟΤΕ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΤΕ Βασίλειος Αλ. Καραφάνταλος. ...