Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε το μπουκάλι από το οποίο πίνετε νερό; Αν και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια είναι ιδανικά για να ενυδατώνετε ανά πάσα στιγμή τον οργανισμό σας, μπορεί να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

«Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού μπορεί να του μεταδώσει βακτήρια. Το αγγίζουμε με το στόμα μας, με τα χέρια μας, το παίρνουμε από το ένα σημείο και το βάζουμε σε ένα άλλο. Με όλες αυτές τις κινήσεις μεταδίδονται μικρόβια», αναφέρει η Dr. Marianne Sumego, παθολόγος στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η συνεχής υγρασία ευνοεί και την ανάπτυξη μυκήτων, δηλαδή μούχλας. Το χειρότερο είναι ότι αρχικά δεν βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού ούτε τη μούχλα ούτε τα βακτήρια. Ωστόσο στο εσωτερικό του μπουκαλιού αυτά μπορεί να αναπτύσσονται.

Αν τα καταναλώσουμε, δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Τα πιο κλασικά συμπτώματά της είναι έμετος, διάρροια και πόνος στην κοιλιά. Οι πάσχοντες από αλλεργία στη μούχλα, εξ άλλου, μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Τι να κάνετε

Για να αποτραπούν όλ’ αυτά, μία είναι η λύση κατά την Dr. Sumego. Να πλένετε το μπουκάλι νερού μετά από κάθε χρήση. Δεν αρκεί όμως ένα απλό ξέβγαλμα. Πρέπει να το σαπουνίζετε προσεκτικά, εστιάζοντας σε κάθε στενό και δυσπρόσιτο σημείο.

«Τα μπουκάλια νερού έχουν γωνίες, σχισμές και αφαιρούμενα μέρη», εξηγεί. «Όλες αυτές οι περιοχές μπορούν να γεμίσουν βακτήρια και μούχλα εάν δεν καθαριστούν σωστά».

Φροντίστε, λοιπόν, να αφαιρείτε όλα τα κινητά μέρη του μπουκαλιού σας και ύστερα να το σαπουνίζετε προσεκτικά. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε μακριά βούρτσα για να φτάσετε έως τον πάτο τους.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν είτε το μπουκάλι νερού είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, είτε γυάλινο ή πλαστικό, καταλήγει η Dr. Sumego.

iatropedia/Φωτογραφία: iStock

Δες επίσης

Έμφραγμα: Τα συμπτώματα SOS που δείχνουν πως πλησιάζει καρδιακή προσβολή

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής – εμφράγματος, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ...