Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Γιατί όλο και περισσότεροι Τρικαλινοί «χτυπάνε» τατουάζ

Γιατί όλο και περισσότεροι Τρικαλινοί «χτυπάνε» τατουάζ

H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο μεγάλα παράγωγα: την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».
Η ιστορία του τατουάζ ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ. και ποικίλλει τόσο πολύ, όσο και οι άνθρωποι που το έχουν. Τα τατουάζ δημιουργούνται με την εισαγωγή έγχρωμων υλικών κάτω από την επιφάνεια δερμάτων. Το πρώτο τατουάζ πιθανώς δημιουργήθηκε από ατύχημα. Κάποιος είχε μιά μικρή πληγή και την έτριψε με το χέρι. που ήταν βρώμικο με αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά. Όταν το τραύμα επουλώθηκε, είδαν ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα.
Το 1991, ο «otzi, ο άνθρωπος πάγος» γέμισε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο, όταν το κατεψυγμένο σώμα του ανακαλύφθηκε σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας (στην κοιλάδα otz των Άλπεων). Αυτή είναι η καλύτερα διατηρημένη σορός τής εν λόγω περιόδου που έχει βρεθεί. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ του άνθρακα, εκ των οποίων: απλές τελείες και γραμμές κάτω στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές πάνω στους αστραγάλους.
Σήμερα το τατουάζ είναι ευρέως διαδεδομένο, ίσως γιατί αποτελεί μόδα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας «χτυπάνε» tattoo σε διάφορα σημεία του σώματός τους.
Στα Τρίκαλα υπάρχει το tattoo Studio Captain Zack που βρίσκεται στη Βύρωνος 9 στο Εμπορικό Κέντρο και ο ιδιοκτήτης του Χρήστος Μπατσάρας μας μυεί στα μυστικά της δερματοστιξίας, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το τατουάζ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πώς ξεκίνησες το tattoo; Υπάρχει κάποιος που θεωρείς μέντορά σου;
Το ταττοο το ξεκίνησα από σπόντα. Θα άνοιγα μαζί με ένα φίλο τατουατζή παράρτημα στα Τρίκαλα το 2008 όπου εγώ θα κρατούσα το μαγαζί και θα έκλεινα ραντεβού λόγω γνωριμιών και εκείνος θα ερχόταν μια φορά την εβδομάδα να τα χτυπάει. Μου είπε θα σου μάθω και εσένα να χτυπάς κάποια μικρά. Βέβαια το στούντιο δεν το κάναμε ποτέ τότε. Όμως εγώ είχα ήδη μπει στο τρυπάκι και το μικρόβιο κυλούσε στις φλέβες μου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που θεωρώ μέντορα και φίλο μου τα τελευταία 20 χρόνια. Εξάλλου ήταν αυτός που μου χτύπησε και τα πρώτα μου Ταττοο. Ο φίλος αδερφός Θεσσαλονικιός Καββαδιόπληκτος Γιωργος Δερμησιάδης γνωστός και ως Magaret.

Στην Ελλάδα είδαμε ξαφνικά την απότομη διάδοση του tattoo, θεωρείς πως πρόκειται για μια μόδα που θα κάνει τον κύκλο της ή ο κόσμος αγαπάει και σέβεται πραγματικά τη συγκεκριμένη τέχνη;
Δυστυχώς η απότομη διάδοση του ταττοο στη χώρα μας οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη μόδα η οποία θα αργήσει πολύ να κάνει τον κύκλο της. Και λέγοντας θα αργήσει εννοώ ότι ο κύκλος θα κλείσει όταν οι σημερινοί 35ρηδες-40ρηδες θα φτάσουν σε μια ηλικία των 55ετων και άνω τότε θα έχουμε μια εικόνα του πως θα είμαστε. Όταν θα αρχίσει να γερνάει το κορμί μας, τότε είναι που θα φανεί ποιοι το έκαναν για μόδα και ποιοι πραγματικά αγαπούσαν αυτή την τέχνη και στιγμάτισαν το κορμί τους έχοντας κάτι πιο βαθύ στο μυαλό παρά ένα απλό σχέδιο που είδαν σε κάποιον σταρ της σόουμπιζ κλπ.

Ποια εκτιμάς ότι είναι η σχέση των Τρικαλινών με τα τατουάζ σήμερα;
Η κοινωνία των Τρικάλων ήταν πολύ επιφυλακτική στο κομμάτι των tattoo , λόγω των ταμπου που υπήρχαν μέχρι πρωτίστως στις μικρές κοινωνίες και αυτό φαινόταν στο ότι διάλεγαν σημεία του σώματος τους που δεν ήταν αρκετά εμφανή. Όμως χρόνο με το χρόνο βλέπω να προοδεύει η κατάσταση και μεγαλώνει όλο και περισσότερο το φάσμα των ανθρώπων που θέλουν έστω και να κάνουν ένα μικρό για να τους φύγει η περιέργεια

Ποιες είναι οι ηλικίες που έρχονται για να «χτυπήσουν» τατουάζ;
Στο ταττουαζ δεν υπάρχει ηλικία. Η σωστή ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει κάποιος τα τατουάζ είναι η ηλικία των 18 και άνω καθώς .ο νόμος απαγορεύει τους μικρότερους των 18 να κάνουν tattoo και πολύ καλά κάνει κατά την γνώμη μου, γιατί σε αυτές τις ηλικίες της εφηβείας η αδρεναλίνη είναι στα ύψη και το πιο πιθανό είναι να κάνουν μια λάθος επιλογή .Οσο για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν υπάρχει όριο, ζωντανό παράδειγμα τον τελευταίο μήνα έκανα «τρία» (ναι καλά διαβάσατε) tattoo σε έναν κύριο 70ετων, γεγονός που με χαροποίησε και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα.

Ποιο είναι το πιο παράξενο τατουάζ που σου έχουν ζητήσει να αποτυπώσεις και εάν το πραγματοποίησες;
Θα ομολογήσω ότι πολλές φορές μου έχουν ζητήσει να αποτυπώσω περίεργα σχέδια, τα οποία όμως ποτέ δεν εκτέλεσα. Πιστεύω ότι αυτό που με κάνει να ξεχωρίζω από άλλους συναδέλφους και αντίστροφα, είναι ότι ο καθένας μας βάσει της ιδιοσυγκρασίας του αποφασίζει αν τα σχέδια που του ζητάνε θέλει να τα αποτυπώσει γιατί του αρέσουν και τον εκφράζουν. Δηλαδή δεν είναι αυτό που μερικοί νομίζουν ότι μπήκα μέσα και πήρα αυτό που θέλω. Δεν είναι εμπορικό κατάστημα. Έχει τύχει πολλές φορές να μη συμφωνήσω με τον πελάτη και να μην καταλήξουμε να αποτυπώσουμε κάποιο σχέδιο λόγω ασυμφωνίας.

Από τι εμπνέεσαι για τα σχέδιά σου;
Κάθε φορά είναι διαφορετική. Κάθε πελάτης έχει το δικό του τρόπο σκέψης και θα πρέπει να συζητήσω μαζί του έτσι ώστε να καταλάβω τι συμβολίζει και τι σημαίνει αυτό που θέλει να αποτυπώσει, και να αρχίσω να σκέφτομαι σα να ήθελα να το κάνω εγώ. Δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία με βοηθάει να έρθω πιο κοντά στη σκέψη του πελάτη για να αποτυπώσω όσο πιο καλύτερα γι’ αυτόν αυτό που φαντάζεται.

Έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που να έχεις χτυπήσει και να  το θεωρείς ως το αγαπημένο σου;
Αγαπημένο μου θέμα γενικότερα είναι ότι έχει να κάνει με τη θάλασσα και σχέδια που συμβολίζουν και θυμίζουν αυτή. Δεν έχω ένα αγαπημένο σχέδιο αλλά αν θα μου έλεγες να διαλέξω κάποιο θα διάλεγα την άγκυρα όπου στην 8ετή καριέρα μου έχω χτυπήσει ουκ ολίγες. Θα σου πω μόνο ότι πάνω στο κορμί μου έχω ήδη επτά σχέδια με άγκυρες. Γι’ αυτό άλλωστε του στούντιο έχει την άγκυρα ως έμβλημα.

Πηγή: εφημερίδα “Νέα Σελίδα”

Δες επίσης

Στον πρωτογενή τομέα αφιερωμένη η έκθεση των Τρικαλινών Ζωγράφων

Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων παρουσιάζει εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα. Η διάρκεια της έκθεσης ...

Αφήστε μια απάντηση