Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Φεύγει η Coca – Coca 3E από το Βόλο

Φεύγει η Coca – Coca 3E από το Βόλο

Στο Σχηματάρι «μεταφέρεται» όλη η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι, επιδότηση της μετεγκατάστασης του προσωπικού στη νέα μονάδα παρέχει ο Ομιλος

Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της Coca- Cola Τρία Εψιλον στo Βόλο. Μετά από 29 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας το εργοστάσιο στην Α’ ΒΙΠΕ του Βόλου κλείνει και όλη η γραμμή παραγωγής μεταφέρεται στο Σχηματάρι όπου ο Ομιλος έχει ετοιμάσει επένδυση 24εκατ. ευρώ.

Το πλήγμα για την τοπική οικονομία και την απασχόληση είναι πολύ μεγάλο καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε έναν πολύ σημαντικό κύκλο εργασιών στη Μαγνησία. Εκτός από τους 86 εργαζόμενους που απασχολούσε -οι οποίοι… προς το παρόν δεν χάνουν τη δουλειά τους καθώς η εταιρεία τους προτείνει με ειδικά κίνητρα μεταφορά στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου ή οικειοθελή αποχώρηση με αυξημένη αποζημίωση- μεταφορικές εταιρείες, προμηθευτές του Βόλου και εργολάβοι που απασχολούσαν προσωπικό περίπου 40 ατόμων μέσα στο εργοστάσιο, χάνουν μία σημαντική οικονομική πηγή εσόδων. Οι εργαζόμενοι σε πρώτη φάση αιφνιδιάστηκαν. Μετά το αρχικό σοκ, αργά προχθες το απόγευμα με απόφαση του σωματείου, προχώρησαν σε κατάληψη μέσα στο εργοστάσιο, έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών και συνδικαλιστές που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο Βόλου καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία. Η απόφαση του Ομίλου να ανακοινώσει χθες, παραμονή 24ωρης πανεργατικής απεργίας την απόφαση του κλεισίματος του εργοστασίου, επέτεινε το αρνητικό κλίμα.

To σωματείο εργαζομένων με ανακοίνωση καταφέρεται κατά της εργοδοσίας και της απόφασης να κλείσει το εργοστάσιο του Βόλου. Oπως αναφέρει «η πολυεθνική Coca Cola Τρία Εψιλον δίνει ρεσιτάλ κυνισμού και κοινωνικής αναλγησίας αφού ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους ότι θα κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου και πως θα μεταφέρει την παραγωγική διαδικασία στη μονάδα του Σχηματαρίου».
«Για βαρύ πλήγμα εναντίον της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, σημειώνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία επέλεξε να παρουσιάσει την αποχώρησή της από το Βόλο ως επένδυση είναι προκλητικός, ενώ επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε διλήμματα και προσφορές που θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην ίδια τη ζωή τους».

Η μεταφορά του εργοστασίου από το Βόλο θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, για αυτό και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν άμεσα και προχώρησαν σε κατάληψη. Στόχος τους όπως τόνισε ο Λάζαρος Τσελεπής, πρόεδρος των εργαζομένων, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να μην επιτρέψουν να απομακρυνθεί από το εργοστάσιο «ούτε βίδα» καθώς πρόθεση του Ομίλου είναι όλη η γραμμή παραγωγής να μεταφερθεί άμεσα στο Σχηματάρι.

Επιδότηση ενοικίου και οικονομικά κίνητρα

Ο Ομιλος σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ απέστειλε προχθές το απόγευμα έγγραφο και ζητούσε για χθες συνάντηση με το σωματείο.

Χθες σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα η Γενική Διευθύντρια Προσωπικού και ο Τεχνικός Διευθυντής παρουσίασαν τα σχέδια της εταιρείας, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε τηλεδιάσκεψη και με τη Γενική Διευθύντρια στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωπο της Coca Cola 3E ενημέρωσαν το σωματείο ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στο Σχηματάρι τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων μονάδας του Βόλου, ενώ η ενσωμάτωση των αποθηκευτικών δραστηριοτήτων της μονάδας της Κάτω Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως το Σεπτέμβριο του 2016, με την ολοκλήρωση της επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων του Σχηματαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και εξαιτίας της μεταφοράς του εργοστασίου από το Βόλο στο Σχηματάρι, ο Ομιλος επιδοτεί και στηρίζει τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους -με παροχές όπως επιδότηση ενοικίου με 250 ευρώ για τρία χρόνια και κάλυψη εξόδων μετακόμισης- όπου αυτή απαιτείται, ώστε οι εργαζόμενοι του Βόλου να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο Σχηματάρι «για να συμβάλλουν με την εμπειρία και τις ικανότητές τους στη διευρυμένη πλέον μονάδα του Σχηματαρίου. Πρόθεση της εταιρείας είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους στη μετάβαση αυτή» σημειώνεται μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου.

Δεν αποδέχονται οι εργαζόμενοι

Το σωματείο σε πρώτη φάση γνωστοποίησε στους εκπροσώπους της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μία τέτοια εξέλιξη, ενώ στη συζήτηση που έγινε φέρεται να επισήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό τόσο στο προσωπικό του εργοστασίου όσο και γενικότερα στην τοπική οικονομία προβλέποντας ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και ότι τέτοιες επιλογές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Το σωματείο ενημέρωσε και τους εργαζόμενους, ενώ αύριο Παρασκευή και μετά τη λήξη της 24ωρης απεργίας αναμένεται να γίνει συνέλευση όπου θα καθοριστούν οι μορφές δράσεις του αγώνα που θα συνεχιστεί εκ μέρους τους προκειμένου να αποτρέψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Το σύνολο της παραγωγής στο Σχηματάρι

Για νέα επένδυση της Coca – Cola Τρία Εψιλον στην Ελλάδα, με την υλοποίηση προγράμματος 24 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Σχηματαρίου κάνει λόγο η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η επένδυση -υπογραμμίζεται- περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Το Σχηματάρι θα παράγει το σύνολο του όγκου χυμών και το 96% του όγκου αναψυκτικών, ενώ θα διακινεί το 67% των πωλήσεων της εταιρείας. Από την ενισχυμένη μονάδα του Σχηματαρίου θα πραγματοποιείται επίσης το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς, με κύρια αγορά τη Βουλγαρία, καλύπτοντας το 100% των αναγκών της σε Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης, η χώρα μας θα διαθέτει την 7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των 28 χωρών του Ομίλου Coca – Cola Hellenic, ισχυροποιώντας τη θέση της και τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγικής υποστήριξης και άλλων χωρών του Ομίλου.

Το Σχηματάρι θα αποτελεί πλέον τον κεντρικό άξονα της εταιρείας για το παραγωγικό, αποθηκευτικό και διανεμητικό της δίκτυο. Πέραν της υπάρχουσας δραστηριότητάς του, θα ενσωματώσει την παραγωγική και αποθηκευτική δραστηριότητα της μονάδας του Βόλου και την αποθηκευτική δραστηριότητα της μονάδας της Κάτω Κηφισιάς. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιείται πλήρως το πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση του Σχηματαρίου σε σχέση με την τροφοδοσία της αγοράς, αναπτύσσονται συνέργειες, μειώνονται οι ενδοεταιρικές μεταφορές και βελτιστοποιείται η συνολική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας».

Σύμφωνα με την εταιρεία «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Coca – Cola Τρία Εψιλον, στην οποία η εταιρεία επιθυμεί να προχωρήσει μαζί με τους ανθρώπους της, προσφέροντας σε όλους εργασία στο Σχηματάρι. Με την επένδυση των 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι η Coca – Cola Τρία Εψιλον δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη και ανταποκρίνεται με φροντίδα για τους ανθρώπους της σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία, γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές και καινοτόμα μοντέλα λειτουργίας, συνεχίζοντας να προσθέτει μακροπρόθεσμη αξία στην αγορά και τη χώρα».

«Το επενδυτικό πρόγραμμα στο Σχηματάρι -καταλήγει- η ανακοίνωση- τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της μονάδας του Βόλου. Η ενσωμάτωση των αποθηκευτικών δραστηριοτήτων της μονάδας της Κάτω Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με την ολοκλήρωση της επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων του Σχηματαρίου. Το δίκτυο πωλήσεων και οι υποστηρικτικές λειτουργίες στις παραπάνω περιοχές συνεχίζουν τη σημερινή τους δραστηριότητα».

πηγή: εφημερίδα Ταχυδρόμος / Βάσω Κυριαζή

Δες επίσης

Αμετανόητος ο 30χρονος γιος που χτύπησε με σίδερο τον 66χρονο πατέρα του στην Αγριά Βόλου

Ο Βόλος στο επίκεντρο μετά την επίθεση γιου, στον πατέρα του, με σίδερο. Ο 30χρονος μάλιστα δεν φάνηκε ...

Αφήστε μια απάντηση