Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Έρευνα για τον πνιγμό του 3χρονου Χρήστου

Έρευνα για τον πνιγμό του 3χρονου Χρήστου

Με την αυτοψία δυο πραγματογνωμόνων, στο αγρόκτημα στο Κυψελοχώρι Συκουρίου όπου πριν από λίγες ημέρες πνίγηκε ο 3χρονος Χρήστος Χαρ. Λιάκος, συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Έρευνες που, σε αυτή τη φάση, προσανατολίζονται στις δραστηριότητες που προσφέρει το αγρόκτημα στο κοινό, καθώς λειτουργούσε και ως χώρος αναψυχής, σε συνδυασμό με την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών.

Οι δυο ειδικοί, που ορίσθηκαν με απόφαση του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αναμένεται αυτές τις ημέρες να επισκεφθούν το χώρο για να κάνουν πραγματογνωμοσύνη ενώ με πρωτοβουλία του ίδιου Αστυνομικού Τμήματος, υπάλληλοι Τμημάτων και Διευθύνσεων τόσο του Δήμου Τεμπών όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως και άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών αναμένεται να επισκεφθούν το χώρο προκειμένου να απαντηθούν αντίστοιχα ερωτήματα, προτού η δικογραφία υποβληθεί στις εισαγγελικές αρχές για τα περαιτέρω.

Η τραγωδία, όπως εξελίχθηκε μια συνηθισμένη οικογενειακή βόλτα σε χώρο αναψυχής, συγκλόνισε το πανελλήνιο ακριβώς επειδή ένα αγγελούδι μόλις 3 ετών, βρέθηκε πνιγμένο σε ένα τεχνητό ρυάκι το βάθος του οποίου δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά. Χωρίς – και αυτό είναι και το αδιανόητο – κάποιος από τους παρευρισκόμενους γονείς, τους ιδιοκτήτες ή και τους άλλους επισκέπτες του αγροκτήματος να προλάβουν να ανασύρουν έγκαιρα το μικρό αγόρι από το νερό, εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου.

Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του μικρού αγοριού οφείλεται σε πνιγμό και απομένει πλέον η αστυνομική έρευνα να διαφωτίσει την εισαγγελική έρευνα που θα ακολουθήσει για την αναζήτηση τυχόν ελλείψεων και απόδοση αντίστοιχων ευθυνών ειδικά στο σκέλος των μέτρων ασφαλείας.

Αρχικά θα πρέπει να ξετυλιχθεί το «γραφειοκρατικό κουβάρι» και να απαντηθεί το ερώτημα με ποια «ιδιότητα» λειτουργούσε το συγκεκριμένο αγρόκτημα που λόγω των παρεχομένων υπηρεσιών του αποτελούσε πόλο έλξης για πολλές οικογένειες, τα παιδιά των οποίων είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά διάφορα ζώα και να απολαύσουν παράλληλα τη φύση, σε ένα – σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων – ξεχωριστό περιβάλλον.

Την ίδια ημέρα της τραγωδίας, από τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό πως ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος διαθέτει άδεια σε ότι αφορά στο υγειονομικό σκέλος με αφορμή και τη λειτουργία καντίνας εντός του χώρου.

Ο δήμος Τεμπών ή και ο πρώην δήμος Νέσσωνος (μέσω των σχετικών αρχείων), οι Διευθύνσεις Υγιεινής και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πιθανά και το Δασαρχείο Λάρισας θα πρέπει εγγράφως να απαντήσουν στο ερώτημα ως προς τον «χαρακτηρισμό» της λειτουργίας του αγροκτήματος.

Αν για παράδειγμα το αγρόκτημα μπορεί ή όχι να χαρακτηρισθεί ένας «μικρός» ζωολογικός κήπος με βάση τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του, εάν τα ζώα αυτά ήταν άγρια ή όχι, αν αποκτήθηκαν νόμιμα ή όχι, για την ευζωία τους ή τελικά, αν πρόκειται για «ιδιωτικό» ζωολογικό κήπο ο οποίος δεν απαιτούσε ξεχωριστή άδεια για τίποτα από τα προαναφερόμενα.

Από τα αρχεία του πρώην δήμου Νέσσωνος και νυν Τεμπών επίσης θα απαντηθούν και ερωτήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων αν οι κατασκευές για παράδειγμα, στο εσωτερικό του αγροκτήματος απαιτούσαν σχετική άδεια ή όχι.

Η έρευνα για πολεοδομικό σκέλος επισημαίνεται με αφορμή και τη γέφυρα που έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δούνε το τεχνητό ρυάκι όπως και τον «νερόμυλο» που περιλαμβάνει η «λιμνούλα». Υπενθυμίζεται πως η όλη κατασκευή διαθέτει περίφραξη ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο άτυχος Χρήστος βρέθηκε στο εσωτερικό του χώρου, ίσως μέσω της μικρής γέφυρας για να καταλήξει άγνωστο πως πεσμένος στο νερό, με αποτέλεσμα να πνιγεί .

Η πραγματογνωμοσύνη εκτιμάται πως θα απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα, αν δηλαδή η μικρή γέφυρα απαιτούσε πολεοδομική άδεια ή αν η κατασκευή πληρούσε τις συνθήκες ασφαλείας. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει τέλος, σε διάστημα δυο εβδομάδων περίπου, να αποφανθούν ως προς τον χαρακτηρισμό της εγκατάστασης και της νομιμότητας των κατασκευών για να εξετασθούν οι τυχόν ευθύνες και η δικογραφία, όπως προαναφέρθηκε , να υποβληθεί στη συνέχεια στις εισαγγελικές αρχές.

πηγή: εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Δες επίσης

Βόλος: 53χρονος χτύπησε τον γιο του με κατσαρόλα στο κεφάλι και το πρόσωπο – Τον απείλησε και με μαχαίρι

Σε «εμπόλεμη» κατάσταση βρίσκονται πατέρας και γιος στο Αλιβέρι, στον Βόλο καθώς έχουν κληρονομικές διαφορές, αλλά ...

Αφήστε μια απάντηση