Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Χωρίς συμφωνία αναχωρεί το κουαρτέτο απ’ την Αθήνα

Χωρίς συμφωνία αναχωρεί το κουαρτέτο απ’ την Αθήνα

Με τα αγκάθια στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό να παραμένουν, αναχωρούν μάλλον την Κυριακή οι δανειστές από την Αθήνα, για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα των Καθολικών, χωρίς να έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε άλλη μία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή συνάντηση με τους Θεσμούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Σημειώνεται ότι, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Ενστάσεις προβάλλουν οι Θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.

Η συμφωνία θα κλείσει πακέτο (Ασφαλιστικό – Φορολογικό – Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά.

nooz.gr

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια κάθειρξη αλλά ελεύθερα τα δυο αδέλφια που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν δύο αδέλφια που κρίθηκαν ένοχα για τον θάνατο ...

Αφήστε μια απάντηση