Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Αυτό είναι το επικίνδυνο φυτό που προκαλεί τύφλωση εγκαύματα και ουλές – Αν το δείτε μην το αγγίξετε

Αυτό είναι το επικίνδυνο φυτό που προκαλεί τύφλωση εγκαύματα και ουλές – Αν το δείτε μην το αγγίξετε

Αυτό είναι το επικίνδυνο φυτό που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, εγκαύματα και ουλές. Ο χυμός του μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φουσκάλες. Αν το δείτε μην το αγγίξετε!

Τι είναι το γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο

Heracleum mantegazzianum είναι η επιστημονική ονομασία του χωροκατακτητικού φυτού γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο. Είναι εγγενές στη δυτική περιοχή της Ευρασίας και εισήχθη στη Βρετανία αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό.

Αυτό το τοξικό φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων υπό ιδανικές συνθήκες. Τα άνθη είναι ως επί το πλείστον λευκά ή πρασινωπά, σχηματίζοντας ένα σχήμα ομπρέλας στην κορυφή του.

Συνέπειες από το άγγιγμα του φυτού

Ο χυμός του φυτού είναι φωτοτοξικός, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού και ερεθισμό στο δέρμα. Για ένα τοξικό φυτό, είναι απροσδόκητα όμορφο και κάποιος που δεν γνωρίζει τις επικίνδυνες συνέπειές του θα ήθελε να το αγγίξει. Πρόσφατα υπήρξε έντονη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επικίνδυνες επιπτώσεις του.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τις συνέπειες του αγγίγματος αυτού του φυτού. Αφού έρθει σε άμεση επαφή με το χυμό, μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Το χειρότερο, υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης εάν πέσει στα μάτια σας.

Οι αντιδραστικές χημικές-φωτοευαισθητοποιητικές φουρανοκουμαρίνες μπορούν να προκαλέσουν δερματική αντίδραση, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως. Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ευαισθησία στο ηλιακό φως και οι ουλές μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι χρόνια. Εάν κατά τύχη αγγίξετε το φυτό, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με ήπιο σαπούνι και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το συντομότερο. Εάν είστε έξω, προσπαθήστε να εφαρμόσετε λίγο αντηλιακό στο δέρμα για να αποτρέψετε περαιτέρω αντιδράσεις.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε ...