Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνδρες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες – Ποιες είναι

Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνδρες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες – Ποιες είναι

Τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανδρών κατέγραψαν σε νέα έρευνα επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 92 στρέιτ άνδρες, ηλικίας από 19 έως 43 ετών, με διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και βρήκαν τις εξής κατηγορίες ανδρισμού:

• Νεο-παραδοσιακός άνδρας. Εκείνος που σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου του, όπως του προστάτη και του ατόμου που φέρνει το εισόδημα στο σπίτι.

• Εξισωτικός άνδρας. Εκείνος που αναζητεί μία πιο ισότιμη ερωτική σχέση και δίνει έμφαση στην αμοιβαιότητα και στο δούναι και λαβείν μέσα σε μία σχέση

• Προοδευτικός άνδρας. Εκείνος που συνήθως αναλαμβάνει ρόλους μετά από συχνές συζητήσεις με την σύντροφο του, στην οποία το ζευγάρι συναποφασίζει ποιος θα κάνει τι.

Η έρευνα είχε ως στόχο να μελετήσει πώς τα διαφορετικά στυλ ανδρισμού επηρεάζουν τις στενές σχέσεις των ανδρών με τις συντρόφους τους. «Ξεκινήσαμε με στόχο να κατανοήσουμε πώς διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι αυτοί οι τύποι αρρενωπότητας συνδέονταν με διαφορετικά οφέλη καθώς και με προκλήσεις», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, γιατρός, Τζον Όλιφ.

Πράγματι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε τύπος ανδρισμού είχε πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι εξισωτικοί άνδρες προωθούν την ιδέα της ισότητας των φύλων και δηλώνουν ότι αυτό έχει βελτιώσει την ψυχική υγεία τους. Αντίθετα άνδρες με παραδοσιακούς ρόλους που αμφισβητούν την ισότητα μπορεί να αντιμετωπίσουν αποκλεισμό και κριτική από άλλους και αυτό να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Ωστόσο όσοι άνδρες ανήκουν στον εξισωτικό τύπο δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πετύχουν ισότητα με την σύντροφο τους αν απλά μοιράζουν 50-50 τις δουλειές του σπιτιού. «Αυτές οι μεταστροφές και τα άγχη έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Για να προωθήσουμε ουσιαστική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δομές που επηρεάζουν την συμπεριφορά των ανδρών», τόνισε ο Τζον Όλιφ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα ανοίξουν τον δρόμο στους άνδρες να δημιουργούν πιο υγιείς σχέσεις.

 

 

enikos

Δες επίσης

Σειρά «Βιογραφήματα» ABBA, Beatles, Bowie, Hendrix – Εκδόσεις Όγδοο

Οι εκδόσεις Όγδοο παρουσιάζουν, στην ελληνική γλώσσα, μια νέα εξαιρετική σειρά βιογραφιών που έχει μεταφραστεί ...