Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Άρθρο για τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή

Άρθρο για τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για τις παθήσεις της ακοής, τον αντίκτυπο στη ζωή τους αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε καθώς το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Με τον όρο βαρηκοΐα ορίζουμε την μείωση της ακουστικής οξύτητας του ατόμου. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ευρώπη σήμερα, περίπου 73.000.000 ενήλικες εμφανίζουν μείωση της ακοής τους, μεγαλύτερη του επιπέδου των 25db. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης τα βαρήκοα άτομα είναι περισσότερα από 55.000.000. Η ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται η βαρηκοΐα, στα ανεπτυγμένα κράτη είναι κατά μέσο όρο τα 40 έτη, λόγω κυρίως της διαβίωσης τους σε ιδιαίτερα θορυβώδη περιβάλλοντα, του στρες όπως επίσης και άλλων συνυπαρχουσών παθήσεων. Σε παγκόσμια κλίμακα τα ποσοστά αυξάνονται δραματικά. Υπολογίζεται ότι το 2016 οι άνθρωποι με μειωμένη ακουστική ικανότητα θα ανέλθουν στα 700.000.000. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.000 περίπου. Περισσότερο από το 50% αυτών είναι κάτω των 55 ετών ενώ υπάρχουν περισσότερα από 65.000 βαρήκοα παιδιά ηλικίας 0-18 ετών.
Οι επιπτώσεις στη ζωή του βαρήκοου ατόμου είναι πολλές και σοβαρές. Πρωτίστως μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του, καθώς, η βαρηκοΐα προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Ως αποτέλεσμα επιβαρύνεται σημαντικά η ψυχολογία του ατόμου αλλά και παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Μεγάλου βαθμού απώλεια ακοής και σε μακροχρόνια βάση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και να ευνοήσει την δημιουργία ή την επιδείνωση διαφόρων ειδών ανοεικών συνδρομών.
Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας από τον ειδικό Ω.Ρ.Λ. Ιατρό είναι πολύ σημαντικό σημείο στην αντιμετώπισή της, η οποία ανάλογα με την ηλικία και πάθηση, μπορεί να γίνεi χειρουργικά, σπανιότερα με φαρμακευτική αγωγή αλλά στην πλειοψηφία των περιστατικών η μοναδική ένδειξη είναι η αποκατάσταση με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας σε πλαίσιο ειδικού προγράμματος το οποίο θα καταρτίσει ο ειδικός Ακοοπροθετιστής.
Στις μέρες μας η αποκατάσταση της ακοής με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να επαναφέρει την ακοή σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της φυσιολογικής ακοής και έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί ο βαρήκοος να ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο βαθμό χωρίς καμιά από τις δυσκολίες του παρελθόντος. Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε εσείς και οι άνθρωποι που αγαπάτε να χαρείτε τη ζωή χωρίς περιορισμούς σήμερα κιόλας.

Κουκουράβα Βάγια
Ειδικός Ακοοπροθετιστής
Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος

Δες επίσης

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Γιατί τρώμε ψάρι

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, 28 Απριλίου, και την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου ...

Αφήστε μια απάντηση