Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού – Τα μυστικά τους με μια ματιά

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού – Τα μυστικά τους με μια ματιά

Αυτή η εποχή είναι ό,τι πρέπει για να μυηθεί κανείς στον κόσμο της σπιτικής μαρμελάδας και των γλυκών του κουταλιού, αφού αρκετά καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν ιδανική βάση για κάτι τέτοιο.

Συμβουλές και tips για ωραίες μαρμελάδες

Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε τη δική σας φρουτένια παρασκευή θυμηθείτε τα εξής:

  • Αντίθετα από τα γλυκά του κουταλιού στις μαρμελάδες τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα ακόμη και παραγινωμένα.
  • Η αναλογία ζάχαρης και φρούτων είναι ένα προς ένα.
  • Κατά το βράσιμο η μαρμελάδα χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα, γιατί κολλάει στον πάτο και καίγεται πολύ εύκολα.
  • Αν η μαρμελάδα «πιάσει», δηλαδή αρχίζει να κολλάει επικίνδυνα και πάει να καεί, τη μεταφέρετε άμεσα σε νέα φαρδιά κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο.
  • Αν πρόκειται να διατηρήσετε τη μαρμελάδα για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να αλλάξετε την αναλογία ζάχαρης και φρούτων (έως 1 1/2 προς 1).
  • Αν παρατηρήσετε λίγη αλλοίωση στην επιφάνεια της αποθηκευμένης μαρμελάδας, αφαιρείτε την αλλοιωμένη στρώση και ξαναβράζετε τη μαρμελάδα για πολύ λίγο. Η υπόλοιπη ποσότητα είναι εντάξει.

Συμβουλές και tips για πετυχημένα γλυκά του κουταλιού

  • Για τα γλυκά του κουταλιού πρέπει πάντα να διαλέγετε φρέσκα φρούτα εποχής που να είναι γερά, όχι παραγινωμένα και να «κρατάνε» καλά.
  • Τα γλυκά του κουταλιού τα βράζετε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, πάντα σε δυνατή φωτιά (για να διατηρήσουν το ωραίο χρώμα τους) και πάντα με ξεσκέπαστο το σκεύος.
  • Χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα και δεν αμελείτε το ξάφρισμα για όσο χρειαστεί.
  • Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Για να διατηρηθούν τα γλυκά του κουταλιού πολύ καιρό, μεγάλη σημασία έχει το δέσιμο του σιροπιού. Το σιρόπι είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της παρασκευής τους και δεν είναι εύκολο να παραθέσει κανείς με ακρίβεια τη διαδικασία για το τέλειο σιρόπι, κάτι που επιτυγχάνεται με την εμπειρία.
  • Ελέγξτε αν έγινε το σιρόπι με τη μέθοδο της …σταγόνας. Στάξτε κάπου μια-δυο σταγόνες για να δείτε αν θα απλώσουν ή αν θα κρατηθούν. Αν κρατήσουν το σχήμα τους, το σιρόπι είναι έτοιμο.
  • Όταν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού, που θέλετε να τα αρωματίσετε, μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά σε σκόνη, θα σας χαλάσουν το χρώμα. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά ή ολόκληρα μπαχαρικά και τυλίξτε τα καλού-κακού σε τουλπανάκι.

Πώς να διατηρήσετε τα τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού

Για να διατηρήσετε για πολύ καιρό τα γλυκά του κουταλιού, πρέπει μόλις γίνει το γλυκό, όπως είναι καυτό να το βάλετε σε αποστειρωμένο, στεγνό και καυτό βάζο. Γεμίζετε το βάζο μέχρι το χείλος του, το κλείνετε αεροστεγώς και το γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αφού κρυώσει το γυρίζετε με το καπάκι προς τα πάνω και το φυλάτε σε σκοτεινό μέρος. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε και τις μαρμελάδες.

 

ethnos

Δες επίσης

Πως θα καταλάβεις αν τα αβγά είναι χαλασμένα

Τα αβγά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή, αλλά μπορεί να αποδειχτούν υπερβολικά επικίνδυνα αν ...