Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / 8,6 εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στα Τρίκαλα

8,6 εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες στα Τρίκαλα

Να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες (νοικοκυριά, αγρότες – κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις) και να χρηματοδοτηθούν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης στα δίκτυα υποδομών και ιδίως τους δρόμους ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. Παν. Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κατέθεσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πλήρη φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται:

-Εκθέσεις/Αυτοψίες ζημιών

-Περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης σε σχέση με τις ζημιές.

-Περιγραφή της μεθοδολογίας ανάλυσης του κόστους.

-Φωτογραφική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με την έκθεση και με βάση μετριοπαθείς υπολογισμούς, απαιτούνται τουλάχιστον 8 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ για την επείγουσα αποκατάσταση του οδικού δικτύου και τη δρομολόγηση βασικών αντιπλημμυρικών έργων. Το γεγονός ότι η ΠΕ Τρικάλων είναι ορεινή σε ποσοστό 65% και η επικείμενη έλευση του χειμώνα καθιστούν άκρως απαραίτητη την ταχεία δρομολόγηση και εκτέλεση των έργων προκειμένου να μην υπάρξουν νέες ζημιές κι ως εκ τούτου αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος αποκατάστασής τους.

Στις τοποθετήσεις τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών οι κ. κ. Κ. Αγοραστός και Χρ. Μιχαλάκης ανέδειξαν με έμφαση το ζήτημα της αποζημίωσης των νοικοκυριών, των αγροτών και κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ την καταγραφή των ζημιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο των οποίων έχει ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, επισήμαναν ότι θα πρέπει

-Οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να συντμηθεί ο χρόνος καταβολής τους.

-Καθώς κάποιες αποζημιώσεις καταβάλλονται μέσω ΠΣΕΑ, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο καθώς και να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι για τα ζητήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα υπάρξει παρέμβαση της αιρετής Περιφέρειας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε:

«Παρ’ όλη τη θεομηνία που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δεν αφήσαμε την περιοχή στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στο να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές, στόχος που επιτεύχθηκε. Απεγκλωβίσαμε όλους όσοι ήταν εγκλωβισμένοι, ενεργοποιήσαμε μόνο ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πάνω από 35 μηχανήματα, είχαμε από την πρώτη στιγμή συνεργασία με τους δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Βεβαίως, είχαμε κινηθεί και προληπτικά κατασκευάζοντας στο μέτρο του δυνατού αντιπλημμυρικά έργα και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων. Αναμφίβολα, χρειάζονται πολλά περισσότερα έργα αλλά κι όσα έχουν γίνει έπαιξαν ρόλο στο να μην πάρει εφιαλτικές διαστάσεις η όντως πολύ μεγάλη καταστροφή.

Παράλληλα,

-Προχωρήσαμε αμέσως στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους δήμους.

-Καταγράψαμε σε χρόνο ρεκόρ τις ζημιές.

-Προχωρήσαμε επειγόντως σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου δεδομένου ότι αρχίζει η νέα σχολική χρονιά κι έπρεπε να διασφαλίσουμε τη μεταφορά των μαθητών.

Σε γενικές γραμμές κινηθήκαμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εργαζόμενοι μέρα νύχτα προκειμένου να σταθούμε αποτελεσματικά στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα απαραίτητα έργα».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης επισήμανε

-«Πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διότι από το εισόδημά τους εξαρτάται το συνολικό εισόδημα στην ΠΕ Τρικάλων. Πολλοί αγρότες όχι μόνο δεν θα έχουν έσοδα αλλά θα πληρώσουν κι από πάνω για τις καλλιεργητικές δαπάνες στα χωράφια τους.

-Πάνω από 50.000 στρέμματα στην ΠΕ Τρικάλων είναι βυθισμένα στη λάσπη.

-Πρέπει να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και έργα προστασίας των οικισμών:Φωτάδα – Βαλομάνδρι – Ρόγγια – Παραπόταμος. Νομή Φαρκαδόνας Οξύνοια – Ξηρόκαμπος.

-Χρειάζεται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη χειριστών στα μηχανήματα που διαθέτουν οι Περιφέρειες καθώς υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα αλλά όχι χειριστές».

Δες επίσης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ για την καταλληλότητα του νερού στην Τ.Κ Καλονερίου

Η ΔΕΥΑ Τρικάλων ενημερώνει τους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας ΚΑΛΟΝΕΡΙΟΥ, πως μετά τις τελευταίες αναλύσεις ...

Αφήστε μια απάντηση