Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019
trikaladay.gr / Παραπολιτικά / Νάτα μας! Μπαίνουν νέα διόδια στο νομό Τρικάλων

Νάτα μας! Μπαίνουν νέα διόδια στο νομό Τρικάλων

Νέα διόδια πρόκειται να λειτουργήσουν στο οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων και συγκεκριμένα στην σύνδεση με την Εγνατία οδό στην Παναγία Καλαμπάκας.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» θα στηθούν 22 νέοι πλευρικοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Ακολουθεί το δημοσίευμα:
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την απαραίτητη αδειοδότηση και μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών θα ακολουθήσει η κατασκευή τους από εργολάβο. Ακόμα τέσσερις μετωπικοί σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή, στο πλαίσιο παραχώρησης της διαχείρισης του οδικού άξονα σε ιδιώτες. Οι χθεσινές αποφάσεις αφορούν κυρίως το ανατολικό τμήμα της Εγνατίας, από τον νομό Καβάλας έως τον Εβρο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή:
• 6 πλευρικών σταθμών σε τρεις κόμβους του τμήματος Στρυμόνα – Νέας Περάμου (Γαληψού – Ορφανού, Μουσθένης και Ελευθερούπολης).
• 5 πλευρικών σταθμών σε δύο κόμβους της παράκαμψης Καβάλας (Αγίου Ανδρέα και Ασπρων Χωμάτων).
• 4 πλευρικών σταθμών σε κόμβο του τμήματος Βανιάνου – Ιάσμου (Βαφαίικων).
• 2 πλευρικών σταθμών σε κόμβο του τμήματος Ιάσμου – Κομοτηνής (Ιάσμου).
• 4 πλευρικών σταθμών σε δύο κόμβους του τμήματος Κομοτηνής – Μέστης (ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Μέστης).
• 1 πλευρικού σταθμού στην Παναγιά Τρικάλων.
• 1 μετωπικού σταθμού στο Αρδάνιο.
Η λειτουργία των σταθμών δεν θα καθυστερήσει, καθώς υπάρχει ήδη ανάδοχος για την κατασκευή τους. Αιτία, η ένταξή τους σε δύο μεγάλες εργολαβίες συντήρησης του οδικού άξονα, τις οποίες ανέλαβε προ μηνών η τεχνική εταιρεία «Ακτωρ». Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Σιάτιστα, στο Στρυμονικό, στην Καβάλα, στην Ασπροβάλτα και στη Θεσσαλονίκη και εκτιμάται ότι θα παραδοθούν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Από αυτούς οι δύο τελευταίοι κατασκευάζονται με χωριστές εργολαβίες, η ανάθεση των οποίων καθυστέρησε λόγω αποχής των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού.
Διαφορά οπτικής
Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δείχνει τη διαφορά οπτικής που υπάρχει σε διαφορετικά «στρατόπεδα» στην κυβέρνηση. Από τη μια πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο έχει περιέλθει η Εγνατία Οδός) προωθεί την κατασκευή συμβατικών σταθμών διοδίων. Και ταυτόχρονα του υπουργείο Υποδομών εξαγγέλλει ότι… θα τους καταργήσει το 2019, μέσω της υποκατάστασής τους από ηλεκτρονικά διόδια (που θα χρεώνουν τον οδηγό ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει). Ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια δεν εμπόδισε την Εγνατία να αναθέσει την κατασκευή των δεκάδων σταθμών, λειτούργησε όμως ως «ανάχωμα» (όπως πιθανότατα ήλπιζε το υπουργείο Υποδομών) στην πρόοδο του διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης του οδικού άξονα σε ιδιώτη, καθώς οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν ζητήσει εκτενή ενημέρωση σχετικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει «ελευθέρας» για τα διόδια στους κατοίκους των περιοχών περί την Εγνατία, έσπευσε όμως ύστερα από λίγο καιρό να «διευκρινίσει» ότι η παροχή αφορά μόνο την περίοδο μέχρι την παραχώρηση του οδικού άξονα.

Δες επίσης

Δυο Τρικαλινοί στην αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων ΦΩΤΟ

Στη εντυπωσιακή αναπαράσταση της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων παραβρέθηκαν από την περιοχή μας και ...