Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2025
trikaladay.gr / Διατροφή / Ζακυνθινή Φρυγανιά Πεντανόστιμο Παραδοσιακό Γλυκό Ψυγείου!

Ζακυνθινή Φρυγανιά Πεντανόστιμο Παραδοσιακό Γλυκό Ψυγείου!

Απολαύστε την αυθεντική Ζακυνθινή Φρυγανιά ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψυγείου, χωρίς ψήσιμο, ιδανικό για γιορτές, οικογενειακά τραπέζια ή απλά για να κάνετε τον εαυτό σας! Στρώσεις από φρυγανιές βουτηγμένες σε σιρόπι, αφράτη κρέμα και σαντιγί ένα μοναδικό συνδυασμό που λιώνει στο στόμα. Εγώ το έχω επιλέξει φέτος για το γλυκό της Γιορτής μου σπιτική, Μαμαδίστικη νοστιμιά!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε:
  • 50 γρ. Φρυγανιές
Για το σιρόπι
  • 350 γρ. Νερό
  • 350 γρ. Ζαχάρη
  • Φλούδες λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. Ζαχάρη
  • 100 γρ. Κορν φλάουρ
  • 2 βανιλίνες
  • 2 Κρόκοι από μέτρια αυγά
  • 80 γρ. Βούτυρο
Για τη σαντιγί
  • 350 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (κρύα)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
  • Κανέλα
  • Εκτέλεση
  • Καλή σας επιτυχία!
    1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού, το στικ κανέλα και με το που ήρθε στο σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
    2. Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
    3. Βουτάμε τις φρυγανιές μια στο σιρόπι και τις στρώνουμε σε ένα ταψί 25χ30 φτιάχνοντας 2 στρώσεις.
    4. Ότι σιρόπι περισσεύει το ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές.
    5. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να βράσει και να πει.
    6. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις βανιλίνες, τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά.
    7. Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατευόμαστε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
    8. Ρίχνουμε απευθείας την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά και μετά στο ψυγείο.
    9. Χτυπάμε τη κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
    10. Βάζουμε τη σαντιγί σε κορνέ με μεγάλη μύτη και φτιάχνουμε ροζέτες πάνω από τη κρέμα.
    11. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες και έπειτα πασπαλίζουμε με κανέλα.

 

Δες επίσης

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου  Η συνταγή τα σπάει!! Σήμερα φτιάχνω μια διαφορετική εκδοχή λαχανοντολμά, ...