Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»

Υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την έκθεσή τους στο «φυσικό τους μέρος» τάσσονται οι βρετανικοί «Times» με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξή του στο BBC.

Σε σημερινό άρθρο τους στην έντυπη έκδοσή τους, οι βρετανικοί «Times» ξεκαθαρίζουν την θέση τους από τον τίτλο του κειμένου αναφέροντας πως «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Στον επίλογο του άρθρου, το βρετανικό μέσο τονίζει πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό ΜουσείοΑυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφουν οι «Times» στο εν λόγω κείμενο και προσθέτουν πως: «Χθες γνωστοποίησε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

Παράλληλα, το βρετανικό μέσο καλεί τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να συμβουλευτεί για το θέμα τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος το 1986 προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, από πέρσι, άλλαξε τον τόνο του. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν… τσιμέντο» είχε πει, για να δικαιολογήσει την «κλοπή» και την παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο. Έτσι, άρχισε να υποστηρίζει με τον τρόπο του την παραμονή τους στο Λονδίνο, τονίζοντας πως ο Λόρδος Έλγιν δεν ήταν ένας πλιατσικολόγος, ενώ παράλληλα σημειώνει πως «αν παραδώσουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και ακολουθήσουμε ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο», τότε τι θα έχει να παρουσιάσει το Βρετανικό Μουσείο;

 

 

Πηγή: enikos

Δες επίσης

Στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες η πλειοψηφία των εξτρεμιστών και των τζιχαντιστών

Στη Φλάνδρα και στις Βρυξέλλες εντοπίζεται η πλειοψηφία των εξτρεμιστών και των τζιχαντιστών, σύμφωνα με ...