Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2026
trikaladay.gr / “Βιολάντα”: Κατασχέθηκαν από την Π.Ε Τρικάλων έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου – Θα ακολουθήσει η συγκέντρωση όλων των οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία.
default

“Βιολάντα”: Κατασχέθηκαν από την Π.Ε Τρικάλων έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου – Θα ακολουθήσει η συγκέντρωση όλων των οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία.

Φως στα αίτια του εργατικού δυστυχήματος με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, αναμένεται να ρίξει η προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων. Στο επίκεντρο ελέγχου βρίσκονται όλες οι άδειες του εργοστασίου -πυρασφάλειας, οικοδομικές- προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Η Δ.Α.Ε.Ε. εξετάζει αν υπήρχαν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες και άδειες λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις, και παράλληλα αν είχαν κατατεθεί τα απαιτούμενα σχέδια για όλους τους χώρους. Σύμφωνα με το πρώτο στάδιο της έρευνας, το υπόγειο 400 τ.μ. όπου συσσωρεύτηκε το αέριο και σημειώθηκε η έκρηξη και οι δύο εξωτερικές δεξαμενές προπανίου των εγκαταστάσεων, δεν υπήρχαν στη μελέτη πυρασφάλειας, αλλά ούτε και στα πολεοδομικά σχέδια του εργοστασίου.

“Βιολάντα”: Κατασχέθηκαν έξι φάκελοι με τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου

Υπενθυμίζεται πως χθες, στελέχη της Πυροσβεστικής, προχώρησαν στην κατάσχεση έξι φακέλων που αφορούν την άδεια λειτουργίας της βιομηχανίας. Πρόκειται για έξι φακέλους με όλες τις άδειες λειτουργίας της Βιολάντα, από το άνοιγμα του το 1998. Όλοι φάκελοι βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Τα έγγραφα κατασχέθηκαν από την Περιφέρεια Ενότητα Τρικάλων, ενώ τις επόμενες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θα προχωρήσει και στην συγκέντρωση όλων των οικοδομικών αδειών του εργοστασίου από την Πολεοδομία.

Στη μέχρι στιγμής δικογραφία περιλαμβάνονται οι δύο ένορκες καταθέσεις των πραγματογνώμων και καταθέσεις υπαλλήλων που μιλούν για την ύπαρξη οσμής.
Η διαρροή προπανίου

Η επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχε πολύμηνη διαρροή προπανίου, με το αέριο να έχει ποτίσει το χώμα και να έχει μεταφερθεί στο υπόγειο σε απόσταση 25-30 μέτρων, όπου συσσωρεύτηκε σταδιακά, μετατρέποντάς το σε άτυπη δεξαμενή που ανεφλέγη με σπινθήρα από την αντλία νερού.
Καθίζηση οδοστρώματος, εργασίες βαρέων οχημάτων κατά τη διάρκεια ασφαλτόστρωσης το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα και επιπτώσεις από τις μεγάλες κακοκαιρίες που χτύπησαν τη Θεσσαλία, ενδέχεται να προκάλεσαν ακόμα και μια μικρή στρέβλωση των 2-3 πόντων που στη συνέχεια οδήγησε στη διάτρηση του σωλήνα με μοιραία αποτελέσματα μήνες μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση των εγκαταστάσεων προπανίου είχε γίνει το 2008-2009.

 

 

parapolitika

Δες επίσης

Δυο αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στα Μεγ. Καλύβια Τρικάλων

Φωτιά ξέσπασε σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε γκαράζ 70χρονου στα Μεγάλα Καλύβια,  όπου είχε ...