Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Βερόπουλος: Το 10ήμερο που κρίνονται όλα

Βερόπουλος: Το 10ήμερο που κρίνονται όλα

Θα είναι η εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο Παντελιάδη (Μy Market, Metro Cash & Carry, ΟΠΤΙΜΑ) το πρώτο επιτυχημένο deal μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Την απορία αυτή έχουν και οι διοικήσεις των δύο ομίλων καθώς οι δύο οικογένειες έχουν δώσει τα χέρια και το μόνο που περιμένουν είναι το πράσινο φως από την πλευρά των τραπεζών.

Το news247 συνομίλησε στο περιθώριο των Βραβείων Κούρος με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη οι χρόνοι είναι πιεστικοί ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Βερόπουλος τόσο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες της. «Τον λόγο έχουν πλέον οι τράπεζες. Έχουμε καταθέσει και στις 4 πιστώτριες τράπεζες διαφορετικά σενάρια βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία για την εξυγίανση της “Βερόπουλος”, και περιμένουμε. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου».

Ο κ. Παντελιάδης ξεκαθάρισε ότι απόκτηση της «Βερόπουλος» μπορεί να αποτελεί μία ευκαιρία για ταχεία ανάπτυξη που θα βάλει τον όμιλο στο κλαμπ των ισχυρών του λιανεμπορίου όμως η εξαγορά δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κόστος, πολύ περισσότερο εάν αυτό θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ομίλου METRO.

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία ώστε η αλυσίδα Βερόπουλος, η οποία διαθέτει περίπου 180 καταστήματα στην Ελλάδα (σ.σ. οι δραστηριότητες εξωτερικού θα παραμείνουν στον Νίκο Βερόπουλο) να εξαγοραστεί από τον όμιλο METRO έναντι ενός συμβολικού τιμήματος με τον πρώην βασικό μέτοχο να έχει συμμετοχή στην αποπληρωμή χρεών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποχρεώσεις της «Βερόπουλος» προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές ήταν της τάξης των 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό η πρόταση προβλέπει μείωση του επιτοκίου δανεισμού (σ.σ. σήμερα η αλυσίδα φέρεται να δανείζεται με επιτόκιο της τάξης του 8%) και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.

Η σωτηρία της Βερόπουλος είναι ένα σημαντικό στοίχημα για τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθώς πέρα από τους 5.000 εργαζόμενους που απασχολεί ένα «ατύχημα» θα είχε επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό και σε ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές της.

news247

Δες επίσης

Πρόγραμμα Εξοικονομώ: Παρατείνεται κατά 2 μήνες η προθεσμία για την υλοποίηση έργων – Ποιους αφορά

Παρατείνεται κατά 2 μήνες η προθεσμία για την υλοποίηση έργων του προγράμματος  του υπουργείου Περιβάλλοντος ...

Αφήστε μια απάντηση