Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2025
  • Επικοινωνία

Trikala DayTrikala Day Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Τρικάλων

  • Trikala Day
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρηματικότητα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
  • Άρθρα
  • Υγεία
  • Διατροφή
trikaladay.gr / Υγεία / Τσιόδρας για AstraZeneca: Στο 0,001% η πιθανότητα θρομβώσεων

Τσιόδρας για AstraZeneca: Στο 0,001% η πιθανότητα θρομβώσεων

Κωνσταντίνος Καραποστόλης 06/04/2021 19:41 Υγεία 728 Εμφανίσεις

«Στο χειρότερο σενάριο» τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 φτάνουν έως και το 69%.

Με δυο σημαντικά μνήματα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Όπως τόνισε αρχικά ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Προς επιβεβαίωση της δεύτερης αυτής δήλωσης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως είπε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» πέριξ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

tsiodras emvolio az

Συνεχίζεται η έρευνα για την προέλευση και επιδημιολογία του ιού

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., πρόσθεσε.

Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο καθηγητής έκανε μνεία και στο παράνομο εμπόριο ζώων στην ανατολική Ασία από όπου έχουν έρθει «πολλοί επιδημικοί ιοί» ενώ είπε πως η έρευνα στην πανίδα θα συνεχιστεί.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται και για μία σειρά άλλων ιολογικών δεικτών, όπως το ποσοστό λοιμώξεων σε ασυμπτωματικούς (30%) ή η μεταδοτικότητα από ασυμπτωματικούς, σε σχέση με συμπτωματικούς φορείς (75%), μεγέθη που παρέθεσε επισημάινοντας πως ενέχουν αβεβαιότητα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του καθηγητή:

iEidiseis.gr
Post Views: 12
2021-04-06
Κωνσταντίνος Καραποστόλης
Μοιράσου το
  • Facebook
  • Twitter
Προηγούμενο Κορονοϊός: Τι σχέση έχει η χοληστερίνη με τον κίνδυνο μόλυνσης
Επόμενο Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα που έπαθε εγκεφαλική θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά Άρθρα

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί άμεσα φιλέτο γαύρου σε ηλιέλαιο – Τι εντοπίστηκε

06/12/2025 12:36

Συμπεράσματα από το 11ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που διεξήχθη στα Τρίκαλα

05/12/2025 13:17

Ζήστε κάθε μέρα του 2026 στηρίζοντας την Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας!

02/12/2025 09:02

Δες επίσης

Παιδικός καρκίνος: Ελπίδα για θεραπεία επιθετικών όγκων – Δύο Έλληνες πίσω από την πρωτοποριακή μέθοδο

Ακρίβεια στη θεραπεία των πιο δύσκολων εγκεφαλικών όγκων σε παιδιά υπόσχεται μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος ...

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Εφυγε από τη ζωή 68χρονη Τρικαλινή

    06/12/2025 18:59
  • Δήμος Μετεώρων – Κλείνει μέχρι νεοτέρας η γέφυρα Γκίκα λόγω επικινδυνότητας

    06/12/2025 18:49
  • Ψήφισμα αλληλεγγύης για τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων από το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Τρικάλων

    06/12/2025 18:42
  • Δημ. Κουρέτας: Η κακοκαιρία ανέδειξε την ανάγκη επίσπευσης των αντιπλημμυρικών έργων από την κυβέρνηση

    06/12/2025 18:35
  • Συγκλονιστική εικόνα με τον έλληνα κτηνοτρόφο που του θανάτωσαν το κοπάδι -Ραγίζει καρδιές

    06/12/2025 17:25
  • “Ελλάδα 2021”: Το μήνυμα του Τομ Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

    05/03/2020 23:02 155,269
  • Θεσσαλία: 65 πρόστιμα την Μ. Τετάρτη – Τρεις απόπειρες για μετακίνηση “εκτός έδρας”

    16/04/2020 13:44 152,592
  • Το lifestyle στη Βουλή: Οι διάσημοι που πήραν έδρα – Ποιοι έμειναν εκτός

    08/07/2019 09:48 148,849
  • Κοσμοσυρροή για αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων

    19/07/2016 14:56 144,304
  • Λύγισαν και τα σίδερα στο νοσοκομείο Βόλου – Ασθενής με καρκίνο ζήτησε να πάει στο σπίτι του για να πεθάνει

    08/09/2022 09:07 66,270

Διαφήμιση

Social

www.trikaladay.gr

Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Τρικάλων. Νέα για τα Τρίκαλα.
Ενημερώσου άμεσα, έγκαιρα και με συνέπεια.


Χάρτης Ιστοτόπου
Κατασκευή Ιστοσελίδας Plushost.gr
© Copyright 2025 - Trikala Day