Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Τρεις και ο …κούκος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων για την Πρωτομαγιά

Τρεις και ο …κούκος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων για την Πρωτομαγιά

Χωρίς συμμετοχή ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συγκέντρωση και η κατάθεση στεφάνων για την εργατική πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.
Ελάχιστοι εργαζόμενοι και κυρίως εκπρόσωποι εργατικών σωματείων παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, ενώ την περιφερειακή ενότητα εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Τσίγκας και το Δήμο Τρικκαίων η αντιδήμαρχος Ντίνα Δήμα.
Μετά την ομιλία του προέδρου της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού κέντρου Γ. Κόσσυφα ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Εργάτη όπου και έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Ακολουθεί η ομιλία του Γ. Κόσσυφα:
Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέες και νέοι

Εκατόν τριάντα χρόνια από την μεγάλη απεργία στο Σικάγο που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς σαν παγκόσμια μέρα των Εργαζομένων.

Ζούμε διεθνώς αλλά και στη χώρα μας την άρση των εργασιακών κεκτημένων και την επιστροφή σε εργασιακά δεδομένα που θυμίζουν μεσαίωνα.

Το παραλήρημα για τις ευθύνες του λαού και για την οικονομική κρίση της χώρας έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην ανεργία και την απόγνωση.

Με την σημερινή απεργία σήμερα εδώ στις 8 ΜΑΙΟΥ εμείς οι Εργαζόμενοι τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, που αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία Μνήμης, Τιμής και Αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων .

Η συγκεκριμένη Κυριακή ,μαζί με άλλες επτά ,έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για το χώρο του εμπορίου ,μέτρο που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους ,αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών ,οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Η χώρα μας συνάδελφοι στα χρόνια των Μνημονίων μετατράπηκε σε μια τεράστια ζώνη φθηνής, ευέλικτης και ενοικιαζόμενης εργασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών.
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.
• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου..
• Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
• Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
• Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
• Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
• Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
Συνάδελφοι,
Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωσή μας, τη συλλογική μας δράση και την ενωτική μας αντίσταση με στόχο να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που και μας κάνουν δούλους του 21ου αιώνα.
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η αγροτιά με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής το “νέο“ Ασφαλιστικό, δέχονται ένα ακόμη σφοδρό χτύπημα καθότι η εφαρμογή του θα σημάνει την οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την ενίσχυση της ιδιωτικής.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από τα παχιά λόγια κρύβονται σημαντικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ανάλγητες διατάξεις καθώς και κατάργηση των ελάχιστων, εναπομεινάντων κεκτημένων δικαιωμάτων για τους μελλοντικούς και τους τωρινούς συνταξιούχους.

Να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς υποχωρήσεις και ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι, μαζί με τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και νέες, τους μικρούς επαγγελματίες.

Βρισκόμαστε εδώ Τιμώντας λοιπόν τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ .

Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα.

ME ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ μας για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ας φωνάξουμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Ζ Η Τ Ω Η Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Η Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α

Δες επίσης

Ο αγαπημένος Γκάρφιλντ στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Από την Τετάρτη 19/6 έως και τη Δευτέρα 24/6 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο, στο Μύλο ...

Αφήστε μια απάντηση