Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Παραπολιτικά / Τον Δεκέμβριο η πρεμιέρα της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης». Δείτε απόσπασμα της ταινίας

Τον Δεκέμβριο η πρεμιέρα της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης». Δείτε απόσπασμα της ταινίας

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο φίλος και συνεργάτης του, Γιώργος, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την εβραιοπούλα Εστρέα και η νεαρή τραγουδίστρια Λέλα είναι οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, Ουζερί Τσιτσάνης.
Το in.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη και του ζήτησε να παρουσιάσει τους ήρωες της ταινίας του.
«Ο Βασίλης Τσιτσάνης (σ.σ. τον ερμηνεύει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου που τον είδαμε στη Μικρά Αγγλία) είναι ένας ασκητικός χαρακτήρας που επιβάλλεται με τη λιτότητά του και την εργασιομανία του και με τον τρόπο που παρατηρεί τα γεγονότα της εποχής (η ταινία εκτυλίσσεται το 1942 -1943). Αποτροπιάζεται με αυτά και δημιουργεί. Είναι παντρεμένος, μόλις έχει γεννηθεί η κόρη του, φτιάχνει το Ουζερί Τσιτσάνης που γίνεται πόλος έλξης όλης της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει το ψηφιδωτό της πόλης. Όλοι συχνάζουν εκεί: από τον αντιστασιακό μέχρι τον δοσίλογο, από τον αρχηγό της αστυνομίας μέχρι τον μαυραγορίτη, από τον εκατομμυριούχο μέχρι τον χαμάλη. Ο Τσιτσάνης τα ελέγχει όλα, είναι πανταχού παρόν. Δημιουργεί αέναα, είναι από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής του.
» Ο Γιώργος (Χάρης Φραγκούλης) είναι συνέταιρος του Τσιτσάνη, ξυλουργός στο επάγγελμα, αυθόρμητος, δεν διστάζει να πέσει μέσα στη φωτιά. Είναι στην Αντίσταση και ερωτεύεται παράφορα μια γυναίκα που δεν έπρεπε να ερωτευτεί, ενάντια στα ήθη και στην εποχή του. Ερωτεύεται μια εβραιοπούλα. Είναι δίκαιος και αμείλικτος στην δικαιοσύνη του. Στη διάρκεια της ταινίας ωριμάζει. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι ήρωες της ταινίας είναι 25-26 χρονών».

» Η Εστρέα (Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη) συνεργάζεται με τον Γιώργο στην Αντίσταση και φουντώνει ο έρωτας. Ένας έρωτας απαγορευμένος και από τις δύο κοινότητες και από την εβραϊκή και από την χριστιανική. Παραδίδονται σε αυτόν τον έρωτα με ορμή. Η Εστρέα δεν υπολογίζει, αλλά ταυτόχρονα σέβεται τις παραδόσεις της, τους γονείς της, τους φίλους της. Διακινδυνεύει τη ζωή της, συνέχεια διακινδυνεύει, είναι μια κοπέλα 22 χρονών γεμάτη μυστικά. Αυτά τα μυστικά βαραίνουν όλη τη ζωή της».

» Η Λέλα (Βασιλική Τρουφάκου) είναι τραγουδίστρια, ένα νέο κορίτσι, η οποία προσλαμβάνεται στο μαγαζί μετά από οντισιόν και ερωτεύεται με τρόπο ακραίο τον Τσιτσάνη. Εκείνος, όμως είναι δεσμευμένος και έτσι η Λέλα πέφτει στην αγκαλιά ενός αμφιλεγόμενου τύπου, ενός ισχυρού άνδρα της εποχής. Μένει ανολοκλήρωτος; Θα δούμε στην ταινία.

» Στην ταινία αναπαρίστασται όλη η κοινωνία της εποχής. Έπρεπε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αληθοφανή. Συμμετέχουν 60 διαφορετικοί ηθοποιοί και κάθε ένας έχει έναν χαρακτήρα. Αποτελεί μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό της εποχής. Είναι πολύ σημαντικό οι δεύτεροι και οι τρίτοι ρόλοι να ερμηνεύονται από εξαιρετικούς ηθοποιούς και να δείχνουν χαρακτήρα.

» Η ταινία παρουσιάζει μια μυθιστορηματική ανάπλαση της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία πραγματικά και πράγματα που δημιουργεί το ομώνυμο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη. Στη μυθοπλασία ακολουθούμε το βιβλίο, παρεκκλίνουμε μόνο όσον αφορά το κέντρο βάρους των γεγονότων.

» Μαζί με τους σεναριογράφους δουλέψαμε περίπου 3-4 χρόνια για να ολοκληρώσουμε το σενάριο, μελετώντας την εποχή και με τη βοήθεια ιστορικών συμβούλων.

» Ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να μεταφέρω το βιβλίο στο σινεμά. Με τράβηξε η ουσία του βιβλίου: Το γεγονός ότι μέσω μιας ερωτικής ιστορίας μπορούσαμε να καταδείξουμε τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και την πραγματική φύση του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού σε κάθε του μορφή. Πρόκειται για ζητήματα επίκαιρα: Η έξαρση των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας σε όλη την Ευρώπη, η άνοδος των ναζιστικών κινημάτων μάς έκανε να πιστεύουμε ότι η ταινία αυτή είναι πολύ επίκαιρη».

* Η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 3 Δεκεμβρίου, σε διανομή Feelgood. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με τον OTE TV.

Newsroom ΔΟΛ

Δες επίσης

Το παράπονο του Χρήστου Αναστασίου που δεν υπουργοποιήθηκε ο βουλευτής Τρικάλων Θαν. Λιούτας

Το σχόλιο του για τον ανασχηματισμό και τις αντιδράσεις από βουλευτές του κόμματος έκανε ο ...

Αφήστε μια απάντηση