Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή», καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των υγειονομικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που θα γιορταστεί, 12-18 Οκτωβρίου 2015. Στόχος της δράσης αυτής είναι η βελτίωση του πολύ χαμηλού ποσοστού ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από Εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με πρόσφατη σύσταση σχετικά με την εκπαίδευση των μαθητών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση , αναδεικνύει το σχολείο ως ιδεώδες περιβάλλον για την εκμάθηση των βασικών και σωτήριων για τη ζωή δεξιοτήτων της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή . Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ,στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λ.π. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (KAΡΠΑ) από παραβρισκόμενους πολίτες αυξάνει έως τρεις (3) φορές την επιβίωση .Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά ΚΑΡΠΑ από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%.
Έτσι λοιπόν στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι ( π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί , σε γυμναστήρια ,σε ξενοδοχεία κ.λ.π.) και να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία .

Στις δράσεις συνεργάζονται : Η Ελληνική εταιρεία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας , η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, , το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας ,ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας ,ο δήμος Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου , Καρδίτσας και Καλαμπάκας ,το ΕΚΑΒ ,το νοσοκομείο Βόλου ,η σχολή ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC)

Πρόγραμμα κύριων εκδηλώσεων

1. Παρασκευή 9-10-2015 Παρουσίαση στα ΜΜΕ των δράσεων και απολογισμό του έτους στη έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας. ώρα 11 π.μ.
2. Σάββατο 10-10-15 ημερίδα στη Καλαμπάκα ώρα 6 μμ
3. Τρίτη 13-10-15 ημερίδα στη Καρδίτσα ώρα 6 μμ
4. Τετάρτη 14-10-15 ημερίδα στη Λάρισα ώρα 6 μμ
5. Πέμπτη 15-10-15 ημερίδα στα Τρίκαλα ώρα 6 μμ
6. Παρασκευή 16-10-15 ημερίδα στο Βόλο ώρα 6 μ.μ.

Ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας

Γ. Τσίγκας

Δες επίσης

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον πυρήνα της Ευρώπης» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο Συνέδριο του Economist παρουσία του Ολάντ

Στην Ελλάδα που πρωτοπορεί στον πυρήνα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο Συνέδριο των ...

Αφήστε μια απάντηση