Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο επιβάλλει το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, είτε αρνί, είτε κατσίκι, ενώ την τιμητική τους έχουν κι άλλα εδέσματα για το πασχαλινό τραπέζι, όπως κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζολάκια και λουκάνικα.

Το νόστιμο κρέας, όμως, απαιτεί σωστό ψήσιμο. Γι’ αυτό το λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε ζουμερά κρέατα, γιορτάζοντας το Πάσχα με την οικογένεια σας.

Καθαρίστε την σχάρα: Aφήστε την σχάρα να «καεί» στη φωτιά, προτού τοποθετήσετε τα κρέατα. Στην συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα. Ακολούθως, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά τη σχάρα με την εσωτερική του πλευρά. Καλό είναι, επίσης, να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει «κάψει» καλά για 5 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας.

Τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο: Eπίσης, πρέπει να προμηθευτείτε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο, όπως γάντια, σπάτουλες και τσιμπήδες τόσο για τα κάρβουνα όσο και για τα ψητά. Χρησιμοποιήστε σχάρες με μεγάλες και αποσπώμενες μπάρες, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουν τα τρόφιμα στην σχάρα και να αποφευχθεί η δημιουργία καπνού.

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας κάρβουνο: Προτιμήστε φυσικό κάρβουνο, και αποφύγετε τα κατεργασμένα κάρβουνα και τα προϊόντα με χημικά πρόσθετα.

Προθερμαίνετε το κάρβουνο: Πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στη σχάρα, αφήστε το κάρβουνο να θερμανθεί για 20-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και σταθερό κλίμα μαγειρέματος. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους εμφανίζεται γκρι στάχτη.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να ρυθμίζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία του κάρβουνου ή των άλλων πηγών θερμότητας. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε στις κατάλληλες θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγετε την υπερθέρμανση και την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση λίγων εκατοστών. Εάν το χέρι μας αρχίσει να θερμαίνεται μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, τότε, η θερμοκρασία είναι υψηλή, σε 3-4’’ κανονική, σε 5-6’’ μέτρια, σε 7-8’’ χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος, σκορπίστε τα κάρβουνα.

Περιορίστε τη χρήση λίπους: Το περιττό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε «διαρροή» λίπους στις φλόγες και στη δημιουργία καπνού. Καθαρίστε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζετε το κρέας, μετακινήστε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα.

Αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες: Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες και τον καπνό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών. Μπορείτε να τοποθετήσετε το φαγητό στο κέντρο της σχάρας και να το γυρίζετε συχνά, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να αποφύγετε τις φλόγες. Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα πρέπει να τοποθετούμε τα κρέατα στην σχάρα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.

Μειώστε το χρόνο ψησίματος: Όσο μειώνουμε το χρόνο ψησίματος, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων ουσιών. Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μέχρι να «τρυπάνε» εύκολα με ένα μαχαίρι και όχι μέχρι να «καούν».

Μαγειρεύετε σε καλά αεριζόμενο χώρο: Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο, έτσι ώστε ο καπνός και άλλες εκπομπές από το ψήσιμο να απομακρύνονται από εμάς.

Ασφάλεια και κανόνες προστασίας : Κρατήστε την ψησταριά σας μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α).

Αφήστε το κρέας σας να «ξεκουραστεί»: Τοποθετήστε το κρέας σε μια πιατέλα και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για δέκα λεπτά μετά το ψήσιμο, ώστε να είναι πιο ζουμερό, διατηρώντας τους χυμούς του.

newsit

Δες επίσης

4 κόλπα για να παγώσεις γρήγορα και εύκολα τη μπύρα σου

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια παγωμένη μπύρα, όταν μάλιστα οι θρεμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Τις ...