Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά; Τι λέει η επιστήμη

Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά; Τι λέει η επιστήμη

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει την προειδοποίηση: Μην βγαίνετε έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά – αλλιώς θα κρυώσεις.

Προέρχεται από τον φόβο ότι το πολύ κρύο μπορεί να μας προδιαθέσει για ασθένειες.

Δεν υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό. Αλλά μπορεί να μην είναι και εντελώς λανθασμένη.

Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του covid-19, προκαλούνται από ιούς. Ορισμένες λοιμώξεις των ιγμορείων προκαλούνται από βακτήρια. Αυτά τα μικρόβια μεταδίδονται συνήθως με την εισπνοή αναπνευστικών σταγονιδίων και σωματιδίων από ανθρώπους που είναι άρρωστοι, τρώγοντας ή πίνοντας μετά από αυτούς ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

«Δεν μπορείτε να κολλήσετε κρυολόγημα μόνο και μόνο επειδή βγαίνετε έξω στο κρύο», δήλωσε ο Sean O’Leary, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Σύμφωνα με την WP ο χειμερινός καιρός μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για τα μικρόβια – τόσο έξω όσο και μέσα στο σώμα μας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσουν τον ιό της γρίπης να επιβιώσει καλύτερα, για παράδειγμα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφήνοντάς μας πιο ευάλωτους όταν εκτεθούμε σε μικρόβια.
Μια μελέτη του 2018 ανακάλυψε ότι η περιοχή ακριβώς μέσα στην άκρη κάθε ρουθουνιού περιέχει υποδοχείς που μπορούν να ανιχνεύσουν τα βακτήρια που εισπνέονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει στη συνέχεια ένα σμήνος μικροσκοπικών φυσαλίδων, γνωστών ως εξωκυτταρικά κυστίδια, στη βλέννα της μύτης για να σκοτώσει τα βακτήρια πριν προλάβουν να προκαλέσουν μόλυνση. Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει με τους ιούς – και ότι, το σημαντικότερο, όταν η μύτη κρυώνει, η ικανότητά της να εκτελεί αυτή τη λειτουργία μπορεί να παρεμποδίζεται.

Το σύνολο των ερευνών δείχνει ότι «η ευαισθησία μας σε ιογενή λοίμωξη διπλασιάζεται περίπου όσο πέφτει η θερμοκρασία, ακόμη και μόνο κατά 5 βαθμούς» Κελσίου, δήλωσε ο Benjamin Bleier, διευθυντής μεταφραστικής έρευνας ωτορινολαρυγγολογίας στο Massachusetts Eye and Ear, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών.

Η υποθερμία – μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικό κρύο – μπορεί επίσης να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για το αν βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά», δήλωσε ο O’Leary. «Θα ανησυχούσα για να βεβαιωθώ ότι είστε προστατευμένοι από τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρά», ιδίως με το να εμβολιαστείτε κατά του κορονοϊού, του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν το χειμώνα, αλλά όχι επειδή περνούν χρόνο έξω στο κρύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο, λένε οι ειδικοί.
«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους», όπου υπάρχει κακός εξαερισμός, δήλωσε η Monica Gandhi, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η εγγύτητα σε μέλη της οικογένειας και φίλους κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης «αυξάνει την έκθεση στους ιούς από την αλληλεπίδραση με τους άλλους», είπε.
Το συμπέρασμα:

Δεν μπορείτε να αρρωστήσετε απλά και μόνο επειδή βγαίνετε έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά- πρέπει να έρθετε σε επαφή με έναν ιό κρυολογήματος ή γρίπης, για παράδειγμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μια λοίμωξη όταν εκτίθεστε σε ορισμένα μικρόβια.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δες επίσης

Συναγερμός ΕΟΔΥ για κοκκύτη: Σοβαρή έξαρση στα κρούσματα – Ανησυχητικοί αριθμοί

Tον κώδωνα του κινδύνου για τον κοκκύτη κρούει ο ΕΟΔΥ με σημερινή του ανακοίνωση, καθώς τα ...