Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τέμπη: Η πρώτη μήνυση τραυματία κατά του ΟΣΕ και πολιτικών προσώπων

Τέμπη: Η πρώτη μήνυση τραυματία κατά του ΟΣΕ και πολιτικών προσώπων

Πολιτικά πρόσωπα βάζει ευθέως -για πρώτη φορά- στο κάδρο της αναζήτησης και ποινικών ευθυνών, η μηνυτήρια αναφορά μίας 19χρονης φοιτήτριας που τραυματίστηκε σοβαρά στο φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε σήμερα από τους δικηγόρους της, Θεόδωρο Μαντά και Λουκά Αποστολίδη, και σε αυτή η φοιτήτρια περιγράφει τα όσα βίωσε η ίδια και οι άλλοι επιβαίνοντες (στην πλειοψηφία τους φοιτητές) το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, θέτει επί τάπητος με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, κατά το σκέλος που θα απαιτηθεί η διερεύνηση αυτών των ευθυνών σε βάρος προσώπων που φέρουν ιδιότητα πολιτικού.

Συγκεκριμένα ζητά να διερευνηθούν πέντε αδικήματα:

  • Παράβασης καθήκοντος, κατ’ άρθρο 259 ΠΚ
  • Επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, κατ’ άρθρο 291 ΠΚ
  • Σωματικής βλάβης από αμέλεια, κατ’ άρθρο 314 ΠΚ
  • Βαριάς σωματικής βλάβης, κατ’ άρθρο 310 ΠΚ
  • Έκθεσης, κατ’ άρθρο 306 ΠΚ.

«….Εντούτοις, άπαντες οι αρμόδιοι φορείς αποποιούνται τον ευθυνών τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετακυλήσουν την ευθύνη τους, καθώς με πράξεις ή δια των παραλείψεών τους τυγχάνουν συνυπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή. Αποτελεί χρέος της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών να επιληφθούν του ζητήματος και να διερευνήσουν την τέλεση των τελεσθέντων εις βάρος μου και εις βάρος των συνεπιβατών μου αδικημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια που περιγράφει επίσης την συγκλονιστική εικόνα «μιας κοπέλας, η οποία κατά την προσπάθειά της να εξέλθει του τρένου ακρωτηριάστηκε, χάνοντας το ένα της πόδι».

H ανακοίνωση των δικηγόρων για την μηνυτήρια αναφορά

«Οι εταιρείες Θεόδωρος Π. Μαντάς και Συνεργάτες και Λουκάς Θ. Αποστολίδης και Συνεργάτες αναλάβαμε καθήκοντα νομικής εκπροσώπησης για μία εκ των πολλών τραυματιών από το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη. Καταθέσαμε σήμερα, 17/03/2023 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για λογαριασμό της εντολέως μας και επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της.

Με την μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε, ζητάμε την πλήρη διερεύνηση σε σχέση με την τέλεση πληθώρας ποινικών αδικημάτων, τελεσθέντων εξ οιουδήποτε υπαιτίου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού και συμμετόχου, με πράξεις ή δια παραλείψεως ανεξαρτήτως της θέσεως τους, είτε στην ιεραρχία των διοικήσεων του τριχοτομημένου ΟΣΕ είτε στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία του, αφενός σε βάρος της εντολέως μας και αφετέρου εις βάρος των επιβατών του μοιραίου τρένου “Intercity 62″».

Η περιγραφή της φοιτήτριας

Στην μηνυτήρια αναφορά, η 19χρονη φοιτήτρια, κάτοικος Αθηνών που φοιτά στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει πως ταξίδευε διαρκώς με το τρένο. Αυτό έγινε και στις 23 Φεβρουαρίου όταν κατεβαίνοντας προς Αθήνα «σε σημείο της διαδρομής, το οποίο δεν δύναμαι να προσδιορίσω, ενημερωθήκαμε από τα μεγάφωνα ότι η μηχανή του τρένου υπέστη βλάβη. Ως εκ τούτου, παραμείναμε στο σημείο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά για 3 περίπου ώρες».

Στο ταξίδι της επιστροφής προς Θεσσαλονίκη βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι. Κάποια στιγμή στο σταθμό των Παλιοφαρσάλων, υπήρξε ενημέρωση εκ του οδηγού ότι το τρένο θα καθυστερούσε να ξεκινήσει εκ νέου το προγραμματισμένο δρομολόγιο για περίπου 15 λεπτά, «δίχως οιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ως προς το λόγο της καθυστέρησης».

Και στη συνέχεια περιγράφει: «… Άκουγα εκκωφαντικούς θορύβους και κρότους και τα φώτα έσβησαν. Επικρατούσε παντού χάος και το μόνο που μπορούσα να διακρίνω ήταν εστίες φωτιάς και φλόγες που πλήθαιναν διαρκώς. Άπαντες οι επιβάτες, χτυπημένοι και σοκαρισμένοι από τη σύγκρουση, προσπαθούσαμε μανιωδώς να βρούμε τρόπο να εξέλθουμε του τρένου, πράγμα ιδιαιτέρως δυσχερές ένεκα της προηγηθείσας ανατροπής του. Κατάφερα να πετάξω μερικές από τις αποσκευές μου από ένα παράθυρο και προσπάθησα να πηδήξω έξω από το τρένο. Το παράθυρο απείχε αρκετά μέτρα από το έδαφος και η πτώση ήταν πολύ επικίνδυνη, ωστόσο ουδεμία άλλη επιλογή είχα, καθώς ο καπνός από τη φωτιά εντός του βαγονιού ήταν πολύ πυκνός και η φωτιά –απόρροια της σύγκρουσης- είχε ήδη περάσει στο βαγόνι, στο οποίο βρισκόμουν. Κατάφερα να πηδήξω από το φλεγόμενο τρένο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, κατά την έξοδό μου από το παράθυρο του βαγονιού, τα μαλλιά μου και το σώμα μου κάηκαν από τις φλόγες της φωτιάς. Η πτώση μου στο έδαφος ήταν σφοδρή. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να υποστώ βαρύτατες σωματικές βλάβες, μεταξύ των οποίων εγκαύματα και κάταγμα στον αριστερό μου αγκώνα.

Η κατάσταση που επικρατούσε εκτός του τρένου ήταν ακόμη χειρότερη αυτής που υφίστατο στο εσωτερικό του. Επικρατούσε το απόλυτο χάος, με επιβάτες να τρέχουν σοκαρισμένοι και πανικόβλητοι, δίχως να γνωρίζουν πού βρίσκονται και πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι εξ αυτών δε ήταν βαρύτατα τραυματισμένοι. Ενδεικτικά αναφέρω την χαραγμένη στη μνήμη μου εικόνα μιας κοπέλας, η οποία κατά την προσπάθειά της να εξέλθει του τρένου ακρωτηριάστηκε, χάνοντας το ένα της πόδι.

Λίγο αργότερα έφτασαν στο σημείο η Πυροσβεστική και μερικά ασθενοφόρα που μας μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Η συνέχεια και δη ο απολογισμός της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου του έτους 2023 τυγχάνουν γνωστά σε όλους. Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι. Βαρύτατα τραυματισμένοι συμπολίτες μας – επιβάτες του μοιραίου τρένου, οικογένειες που θρηνούν τα μέλη τους και μια χώρα που βυθίστηκε στο πένθος. Εντούτοις, άπαντες οι αρμόδιοι φορείς αποποιούνται τον ευθυνών τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετακυλήσουν την ευθύνη τους, καθώς με πράξεις ή δια των παραλείψεών τους τυγχάνουν συνυπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή. Αποτελεί χρέος της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών να επιληφθούν του ζητήματος και να διερευνήσουν την τέλεση των τελεσθέντων εις βάρος μου και εις βάρος των συνεπιβατών μου αδικημάτων.

Καθίσταται δε σαφές το γεγονός ότι η τραγωδία των Τεμπών την 28η Φεβρουαρίου του έτους 2023 είναι απόρροια πρωτίστως των παράνομων και υπαίτιων πράξεων και παραλείψεων των διοικήσεων του τριχοτομημένου ΟΣΕ (ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΗELLENIC TRAIN, ΓΑΙΑΟΣΕ) και ακολούθως αφενός των πλημμελών πράξεων και παραλείψεων μηχανοδηγών, σταθμαρχών και υπαιτίων για την κίνηση, τον έλεγχο της πορείας και τον εν γένει χειρισμό του τρένου και αφετέρου πράξεων και παραλείψεων υψηλά ιστάμενων στελεχών και πολιτικών προσώπων, τα οποία ευθύνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των τρένων, αλλά και για την επιτήρηση και διασφάλιση της αρτιότητας των υποδομών που χρησιμοποιούνται προς επίτευξη του ανωτέρω σκοπού.

Δια της παρούσης, αιτούμαι τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης πληθώρας ποινικών αδικημάτων, τελεσθέντων εξ οιουδήποτε υπαιτίου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού ή συμμετόχου, με πράξεις ή δια παραλείψεως, αφενός σε βάρος μου και αφετέρου εις βάρος των επιβατών του μοιραίου τρένου “Intercity 62″».

Δες επίσης

Ξάνθη: Το βίντεο που ανέβασε στο TikTok o 36χρονος μετά την εκτέλεση του συγχωριανού του

Από το άγριο φονικό που σημειώθηκε στο Δροσερό είναι συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στην Ξάνθη καθώς ένας 36χρονος πυροβόλησε εξ επαφής ...