Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τα απίθανα της ΕΛ.ΑΣ.: Πώς ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση αστυνομικός φύλαγε σκοπιά

Τα απίθανα της ΕΛ.ΑΣ.: Πώς ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση αστυνομικός φύλαγε σκοπιά

Μία από τις αποκαλύψεις που έγιναν μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων αφορούσε στο ποινικό παρελθόν του σκοπού, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο εσωτερικό του αλεξίσφαιρου κουβούκλιου.

Όπως έγινε γνωστό, ο 48χρονος αστυνομικός είχε καταδικαστεί τελεσίδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που καταρτούσε πλαστά έγγραφα και διευκόλυνε την έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα. Η δικογραφία σε βάρος του είχε σχηματιστεί το μακρινό 2014.

Ο 48χρονος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα 18 μηνών, η οποία είχε ολοκληρωθεί, είχε κάνει φυλακή περίπου ένα χρόνο, μέχρι που αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα. Αφού καταδικάστηκε και στο Εφετείο, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, μέχρι που καταδικάστηκε εντέλει αμετάκλητα. Παράλληλα έτρεχε η πειθαρχική έρευνα κατά την οποία έκανε μία σειρά από ενστάσεις. Μετά την αμετάκλητη καταδίκη του -που έλαβε χώρα προσφάτως μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου- το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε τη διαδικασία της απόταξης, η οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο σκοπός να κάνει μέχρι και σήμερα κανονικά υπηρεσίες στην ΕΛ.ΑΣ.

Αίσθηση προκαλεί ότι ενώ έκανε υπηρεσίες σκοπού στο Α.Τ. έδινε το παρών σε διπλανό Α.Τ. (στο Ίλιον), καθώς ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τι ισχύει για τους Αστυνομικούς

Πώς όμως γίνεται ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση να υπηρετεί στην Αστυνομία 10 χρόνια μετά τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του; Το iEidiseisυπέβαλε το σχετικό ερώτημα στην έμπειρη δικηγόρο Σταματία Μάρκου (συνήγορο του 48χρονου σκοπού), η οποία εξηγεί ότι ο πελάτης της δεν είναι ο μόνος κατηγορούμενος ή καταδικασμένος αστυνομικός που υπηρετεί κανονικά στο Σώμα. Και εξηγεί το γιατί:

«Για να αποταχθεί ένας αστυνομικός από το Σώμα θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Δηλαδή να έχει καταδικαστεί και στο Εφετείο αλλά και να έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος (εάν υπάρχει σχετική προσφυγή). Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, που έχει λήξει η διαθεσιμότητα και δεν βρίσκεται στη φυλακή, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να εργάζεται κανονικά στην υπηρεσία του. Όσον αφορά στον 48χρονο σκοπό, τώρα που υπάρχει σε βάρος του αμετάκλητη απόφαση θα αποταχθεί. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα κατά το οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόταξης από την Αστυνομία.

Μέχρι τότε θα υπηρετεί. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαμε ολιγωρία του Σώματος. Η Αστυνομία περίμενε την αμετάκλητη καταδίκη για να προχωρήσει στην απόταξή του. Πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται χρόνος ακόμα και για να καθαρογραφεί μία απόφαση, ακόμα και αυτό μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες».

σταματια μαρκου δικηγοροσ

Σταματία Μάρκου

Ουσιαστικά η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και καταδικασμένοι αστυνομικοί να μπορούν να υπηρετούν κανονικά στο Σώμα (μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας ή της αργίας ή ακόμα και της προφυλάκισης). Και φαίνεται ότι τα παραδείγματα είναι δεκάδες.

Υπάρχουν όμως και οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί που δεν έχουν ακόμα δικαστεί. Ένα παράδειγμα αφορά σε πολύ σοβαρή υπόθεση του 2021 όταν η Αστυνομία «ξήλωσε» μεγάλο κύκλωμα που εξέδιδε πλαστές ταυτότητες (κάποιες εκ των οποίων κατέληγαν στα χέρια κακοποιών). Τότε -μεταξύ άλλων- είχαν συλληφθεί εννιά εν ενεργεία αστυνομικοί. Η δίκη αυτή εκκρεμεί και έτσι οι αστυνομικοί προβλέπεται να γυρίσουν στην υπηρεσία τους, καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει κρίνει εάν είναι αθώοι ή ένοχοι.

Τι συμβαίνει όμως με την πειθαρχική διαδικασία; Γιατί δεν εκδίδονται αποφάσεις, αφού η ποινική έρευνα είναι ανεξάρτητη από την πειθαρχική; Δικηγόροι απαντούν ότι αποδεικνύεται στην πράξη οι δύο έρευνες δεν είναι πάντα ανεξάρτητες, διότι ο διενεργών την πειθαρχική έρευνα συνήθως περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για να κλείσει το φάκελο του ελεγχόμενου. Και αυτό διότι ο ελεγχόμενος αστυνομικός σε περίπτωση αθώωσής του στο στάδιο της ποινικής διαδικασίας θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα διεκδικήσει την επαναφορά του στην ΕΛ.ΑΣ. ως αθώος και με τη… βούλα.

Ο εξειδικευμένος δικηγόρος σε τέτοιου είδους υποθέσεις, Βάιος Σκαμπαρδώνης, ο οποίος έχει υπερασπιστεί δεκάδες κατηγορούμενους αστυνομικούς, εξηγεί στο iEidiseis ότι «τα πραγματικά περιστατικά που έχουν αποδειχθεί στην ποινική δίκη λαμβάνονται αυτούσια ως τέτοια και στην πειθαρχική».

σκαμπαρδωνησ βαιοσ δικηγοροσ

Βάιος Σκαμπαρδώνης

«Για τους αστυνομικούς ισχύει ότι ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους βάσει του δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Εμπειρικά θα σας πω ότι το 60% περίπου από τους κατηγορουμένους στο τέλος απαλλάσσονται. Για παράδειγμα, πελάτης μου που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15 χρόνια τελικά απαλλάχθηκε. Σκεφτείτε ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση για το κράτος για όλες αυτές τις υποθέσεις που καταλήγουν σε αθωωτική απόφαση. Αστυνομικοί ή εν γένει δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται για χρόνια εκτός υπηρεσίας, δεν εργάζονται δηλαδή μέχρι την αμετάκλητη απόφαση, και όταν αθωωθούν παίρνουν πίσω όλους τους μισθούς τους. Τα πειθαρχικά συμβούλια που κρίνουν τους εμπλεκόμενους σε παράνομες ενέργειες αστυνομικούς ζητάνε και τα πρακτικά της δίκης. Στην πράξη τα πειθαρχικά συμβούλια δεν εκδίδουν κάποια απόφαση πριν ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Τυπικά πάντως μπορούν ανεξάρτητα να εκδώσουν απόφαση, καθώς η ποινική και η πειθαρχική έρευνα είναι ανεξάρτητες.

Στην πράξη όμως επειδή κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει αποφάσεις πειθαρχικές που ‘ακυρώθηκαν’ στην πράξη από τις ποινικές και οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δικαιώθηκαν εντέλει και διεκδίκησαν πλήθος πραγμάτων, πλέον τα δευτεροβάθμια συμβούλια αναμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πριν αποφανθούν. Επίσης, τα πειθαρχικά συμβούλια δεν παραμένουν ίδια, αλλάζουν σύνθεση και αυτό επίσης είναι μία διαδικασία που εκ των πραγμάτων προκαλεί μία καθυστέρηση, για παράδειγμα όταν γίνονται οι κρίσεις στην Αστυνομία και αλλάζουν οι βαθμοί. Όσον αφορά στον σκοπό του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων που έδινε το ‘παρών’ σε Α.Τ., να σας πω ότι δεν είναι ο μόνος. Για εμένα δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό προβλέπεται, αυτό γίνεται», καταλήγει.

Πηγή: ieidiseis

 

Δες επίσης

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σήμερα και αύριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Αφορούν συνδεδεμένες, Οικολογικά Σχήματα και παλαιές οφειλές

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και αύριο Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πόσο ενισχύσεων που ...