Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023
trikaladay.gr / Ελλάδα / Στον εισαγγελέα ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου

Στον εισαγγελέα ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε τις εξηγήσεις του ως ύποπτος για δύο κακουργήματα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. “Η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση”, τονίζει μεταξύ άλλων

Ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Ιω. Δραγάτση βρέθηκε για περίπου τέσσερις ώρες ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ.

Ο Στ. Παπασταύρου κατέθεσε τις εξηγήσεις του ως ύποπτος τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Παπασταύρου δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, κ. Ναμίας, είπε πως θα σταλεί ανακοίνωση για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας ερευνά την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Παπασταύρου σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκ. ευρώ στην τράπεζα HSBC.

Τι υποστηρίζει;

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κοινό λογαριασμό που διέθετε ο ίδιος με τον πατέρα του, ο οποίος έχει αποβιώσει,αλλά και τη μητέρα του η οποία, επίσης, κλήθηκε ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιοποίνων πράξεων.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να υποστηρίζει ότι υπήρξε διαχειριστής λογαριασμού του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και τα κεφάλαια που καταγράφονται ανήκουν σε εκείνον. Ωστόσο, δεύτερος πληρεξούσιος στον επίμαχο λογαριασμό εμφανιζόταν ο πατέρας του και ως τρίτη η μητέρα του.

Πηγές αναφέρουν πως βασικός ισχυρισμός του Στ. Παπασταύρου είναι πως τα επίμαχα ποσά, συνολικού ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήκουν στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί που του τα εμπιστεύθηκε λογω στενής φιλίας με τους γονείς του.

Συγκεκριμένα, ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά φέρεται να προσκόμισε στον εισαγγελικό λειτουργό έγγραφα από το οποία -κατά τον ίδιο- προκύπτει πως τα χρήματα καταλήγουν στον τραπεζικό λογαριασμό της HSBC από τον Σ. Μιωνί, καθώς και το σχετικό πληρεξούσιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, Ιω. Δραγάτσης, πριν αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα προχωρήσει σε επιπλέον έρευνα. Ουσιαστικά, με νέα συνδρομή εφοριακών αρχών, αναμένεται να ζητήσει τη διασταύρωση των εγγράφων που κατατέθηκαν σήμερα.
“Σκόπιμη παραπληροφόρηση”

Ο Στ. Παπασταύρου σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως το υπόμνημα περιλαμβάνει “όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος»”.

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως κατέθεσε στον εισαγγελέα Δραγάτση τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που -κατα τον ίδιο- “έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει”.

Προσθέτει δε ότι “επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη”.

News247.gr

Δες επίσης

Επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίζουμε στις εκλογές από το σπίτι – Όλη η διαδικασία

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το ...

Αφήστε μια απάντηση