Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Στον «αέρα» εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας – Πυρά Αγοραστού κατά διοικήσεων φορέων

Στον «αέρα» εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας – Πυρά Αγοραστού κατά διοικήσεων φορέων

Στον «αέρα» βρίσκονται, μόλις τρεις μήνες πριν τη λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ, έργα εκατομμυρίων ευρώ στη Θεσσαλία, λόγω της αδυναμίας ορισμένων διοικήσεων σε φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τα Νοσοκομεία, οι δήμοι, ο ΕΡΓΟΣΕ και οι κτηριακές υποδομές του Υπουργείου, να ολοκληρώσουν την υλοποίησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Θεσσαλία λόγω άστοχων χειρισμών, ενδέχεται να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κάποια εκ των οποίων θα εκταμιευθούν αναγκαστικά από το νέο ΕΣΠΑ, στερώντας τη δυνατότητα για νέα έργα.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες έργα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά από ενημερωτική σύσκεψη που είχε για το θέμα, με τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας. Μόνον για τον τομέα της δημόσιας υγείας, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως βρίσκονται σε κίνδυνο περίπου 18,5 εκ. ευρώ τα οποία δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τομείς, με τον Περιφερειάρχη να θέτει προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις που χειρίζονται την κατασκευή και την προμήθεια των έργων και των εξοπλισμών και να τονίζει πως φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωσή τους και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Για άλλη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Νοσοκομεία, Δήμους, ΕΡΓΟΣΕ και κτηριακές υποδομές του Υπουργείου.

Μέλημά μας ήταν να ικανοποιήσουμε τα δίκαια και εφικτά θέλω και να αναβαθμίσουμε διάφορους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας και πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλίας μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό με συνέργεια και συλλογική ηγεσία, δηλαδή να αποφασίζουν εκείνοι που θα κληθούν υλοποιήσουν, διαμορφώσαμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας.

Στον τομέα της υγείας, ο στόχος μας ήταν και είναι να αναβαθμίσουμε τις παροχές και την ποιότητα της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό σε συνεννόηση διαχρονικά με όλες τις διοικήσεις αλλά και παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη διοίκηση της κ. Γερακούδη, εντάξαμε 43 έργα προϋπολογισμού 34 εκ. ευρώ μόνο για την υγεία. Εντάξαμε όλα τα ώριμα έργα που μας έφεραν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες όφειλαν μέσα από έναν ποιοτικό διάλογο με τους τομείς των διευθύνσεων τους, να καταλήξουν στα έργα που ήταν χρήσιμα για εκείνους.

Μέσα στα έργα αυτά δεν βάζω τα 15 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την πρόνοια τα οποία εξελίσσονται κανονικά. Από τα 34 εκ. ευρώ όμως, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί 15,5 εκ. ευρώ κι έχουν γίνει δαπάνες 10,5 εκ. ευρώ.

Διαχρονικά, μία ή δύο φορές το έτος εγγράφως και δεκάδες ακόμη φορές κάθε χρόνο, επικοινωνούσαμε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 5η ΔΥΠΕ για να τους πούμε να τρέξουν γρήγορα.

Σήμερα τα έργα αυτά κινδυνεύουν γιατί δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, γιατί δεν έχει παραληφθεί ο εξοπλισμός και γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί και λειτουργήσει τα μηχανήματα. Αυτό συμβαίνει με καθαρή ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια έργα που έχουν τελματώσει στα δικαστήρια αλλά κι εκεί είχαμε περάσει νομοθετική ρύθμιση που επιτάσσει εντός δύο μηνών να εκδικάζονται όλες εκείνες οι υποθέσεις που αφορούν έργα του ΕΣΠΑ.

Συνεπώς, τους καλούμε ως διαχειριστική αρχή για άλλη μία φορά να τρέξουν γρήγορα γιατί θα έχουν πρόβλημα και κίνδυνο να καταλογιστούν οι οποιεσδήποτε μη πραγματοποιηθείσες δαπάνες μέχρι 31/12/2015 στα νοσοκομεία, στον φορέα υλοποίησης. Εμείς χρηματοδοτήσαμε ότι ήθελαν, τρέξαμε γρήγορα, αλλά έχουν ευθύνη. Ευθύνη επίσης έχουν για τις κτηριακές υποδομές στο Βόλο, οι υπηρεσίες του υπουργείου που δεν πληρώνουν γρήγορα τις εργασίες του έργου.

Προβλήματα έχουμε και με την ΕΡΓΟΣΕ. Στις εργολαβίες που έχει στη Θεσσαλία πηγαίνει με ρυθμούς σαλιγκαριού, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να έχουν πρόβλημα, ιδιαίτερα στα Τρίκαλα όπου έχουμε δύο έργα. Επίσης αργά εξελίσσονται και κάποια έργα στους δήμους. Θέλω να επισημάνω την κατά το δυνατό γρηγορότερη ολοκλήρωση των έργων αυτών.

Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δυστυχώς έχει σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση των έργων. Εντάξαμε τέσσερα έργα διαχρονικά. Το έργο του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, το έργο των Η/Υ στο Βόλο, της σχολής Οικονομικών Επιστημών στο κτήριο Ματσάγγου και το έργο της Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα καθώς και τα έργα στο ΤΕΙ. Τα έργα αυτά του Πανεπιστημίου λοιπόν δεν πάνε καθόλου καλά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Είναι ευθύνη των διοικήσεων του Πανεπιστημίου. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις, έχουμε δώσει τεχνικές συμβουλές, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησαν γρήγορα. Υπάρχουν επίσης προβλήματα και στην προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η προμήθεια ορισμένων.

Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει παράταση το πρόγραμμα, αλλά βλέπουμε πως ένα τέτοιο σενάριο δεν έρχεται εύκολα ή δε θα έρθει καθόλου. Ίσως υπάρξει μία τεχνική λύση παράτασης την οποία συζήτησα πρόσφατα με τον κ. Γιούνκερ και την κ. Κρέτσου στις Βρυξέλλες και θα συζητήσω και αύριο με τον κ. Χαρίτση στην Αθήνα.

Ξέρουμε ότι υπήρξαν προβλήματα, παρατάσεις, ότι δημιουργήθηκαν νέα εμπόδια από τα capital controls των τραπεζών και τη μη απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, αλλά εμείς είχαμε προειδοποιήσει επίμονα έως εμονικά πολλές φορές, συγκρουσιακά τις περισσότερες, ότι χρειάζεται ταχύτητα γιατί αυτή είναι που κερδίζει. Διαχειριστική επάρκεια, συνέργεια και διοικητική ικανότητα είναι τα στοιχεία που μπορούν να μας πάνε μπροστά. Δυστυχώς όμως σε αυτή την αλυσίδα κάποιος κρίκος έσπασε.

Ας μην ξεχνούν ορισμένοι, πως το ΕΣΠΑ είναι μία σκυταλοδρομία. Δίνει ο ένας τη σκυτάλη στον άλλο. Εμείς δίνουμε τη σκυτάλη της χρηματοδότησης και οι φορείς υλοποίησης πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη υλοποίησης στον επόμενο. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν σωστά, να δώσεις δηλαδή γρήγορα και σωστά τη σκυτάλη στον επόμενο. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν σωστά και συγχρονισμένα. Έχουν την ευθύνη της μη ολοκλήρωσης των έργων και της αποτυχίας.»

onlarissa.gr

Δες επίσης

Δραματικές στιγμές σε εστιατόριο του Βόλου – 68χρονη πέθανε ενώ έτρωγε

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε κατάστημα εστίασης του Βόλου, όταν μια 68χρονη ...

Αφήστε μια απάντηση