Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
trikaladay.gr / Κόσμος / Στόλτενμπεργκ: Μιλά για “διαφορές” Ελλάδας και Τουρκίας και δικαιολογεί τη στάση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Μιλά για “διαφορές” Ελλάδας και Τουρκίας και δικαιολογεί τη στάση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Φιλοτουρκική στάση προτίμησε να τηρήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έγκυρο περιοδικό Foreign Policy.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε αν θεωρεί την Τουρκία ως προβληματικό παιδί που εμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ, με αφορμή τη στάση του Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, και τις επιστολές της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα.

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Δικαιολογώντας τη στάση του Ερντογάν στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη, μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας, για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα κέρδη της Ουκρανίας είναι «εξαιρετικώς ενθαρρυντικά» και ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία.

Δες επίσης

Έσπασε κάθε ρεκόρ: Οδήγησε με όπισθεν για 16 χιλιόμετρα σε λιγότερο από… μισή ώρα!

Ένας 35χρονος άνδρας από το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας σημείωσε πρόσφατα ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ...