Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Στο Βόλο τα εγκαίνια της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα

Στο Βόλο τα εγκαίνια της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο Βόλο και στο εκεί Κατάστημά της την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα (1904-2004).

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στις 18.00, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τα εγκαίνια του Καταστήματος στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Στη συνέχεια, η ίδια έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.

Ο Ξενοφών Ζολώτας υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο δημόσιο βίο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητής (1944-1945) και Διοικητής (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη­νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ) έκοψε επίσης ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα.

Ο κατάλογος και το μετάλλιο θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Βόλου:

Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30
Παρασκευή: 08.00-14.00

Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Βόλου, Αργοναυτών 52, Τηλ: 2421023441-2

Δες επίσης

Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων – Εκλογές ΤΕΕ 19ης Μαΐου 2024

Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, προχώρησε ανακήρυξη των ...

Αφήστε μια απάντηση