Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Στα …κάγκελα οι Τρικαλινοί φυσικοθεραπευτές

Στα …κάγκελα οι Τρικαλινοί φυσικοθεραπευτές

Σε αναβρασμό οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές.

Μετά από 5 χρόνια απίστευτης καθυστέρησης των πληρωμών μας και επιβολής συνθηκών οικονομικής ασφυξίας, εμείς οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές δεν έχουμε άλλες οικονομικές αντοχές!!!!

Όταν το 2012, υπογράψαμε τη σύμβαση με τον Οργανισμό και το φιλόδοξο πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν προβλέψαμε ότι η κίνηση αυτή ήταν μια μεγάλη παγίδα τόσο για τον κλάδο μας όσο και για όλους τους Παρόχους Υγείας.

Δεν θέλουμε να μπούμε φυλακή, για χρέη που η πολιτική πληρωμών που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ μας ανάγκασε να δημιουργήσουμε!

Ίσως το κράτος έχει ξεχάσει ότι το επάγγελμά μας είναι ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟ. Υποχρεούμαστε να διατηρούμε επαγγελματικό χώρο τουλάχιστον 70τμ, εξοπλισμένο βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, με πολλά λειτουργικά έξοδα. Δεν είναι δυνατόν να πληρωνόμαστε με ψίχουλα, όταν μπορεί και όταν θέλει το κράτος, ενώ παράλληλα απαιτεί να είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντί του.

Δεν μας αποδίδονται τα χρήματα που μας χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, από την παρακράτηση του 10% από την αμοιβή μας των ετών 2010 έως 2015! Παράλληλα, από το 2014 με απόφαση υπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, από τον ετήσιο ανεπαρκή προϋπολογισμό των 68 εκατ. ευρώ, αφαιρέθηκαν ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κωδικό των φυσικοθεραπευτών, προκειμένου να δοθούν “δώρο”, στο ανοιχτό νοσήλιο των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης, ευνοώντας με την απόφαση αυτή συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή της συνεδρίας για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι 15 ευρώ, ενώ για τα Κέντρα Αποκατάστασης είναι 70 ευρώ!!!!!!.

Επί πλέον δεν υπάρχει μια σταθερά στη σχέση ΕΟΠΥΥ- Παρόχων, καθώς ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, οι αποφάσεις του οποίου, καθορίζουν τη σύμβαση του Οργανισμού με τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, τροποποιείται “κατά το δοκούν” και η σύμβαση έχει καταντήσει “λάστιχο”. Ακόμη δεν έχει τηρηθεί ποτέ ο όρος της σύμβασής μας ότι πρέπει να πληρωνόμαστε σε 45 μέρες.

Είμαστε ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο εκτέλεσης. Εμείς οι φυσικοθεραπευτές δεν “παράγουμε” παραπεμπτικά, αλλά εκτελούμε, Ζητήσαμε, όταν ο αριθμός των παραπεμπτικών, φτάνει στα όρια του προϋπολογισμού, να μην συνταγογραφούνται περισσότερα. Εκτελούμε όλα τα παραπεμπτικά που έχουν θεωρηθεί από τους ελεγκτές χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε ή αν θα μας “τιμωρήσουν” που τα εκτελέσαμε! Επιπλέον, μας υποχρεώνουν να συμβληθούμε με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, (με δική μας επιβάρυνση) προκειμένου να ελέγξουν τα ήδη ελεγμένα από τους δικούς τους ελεγκτές, παραπεμπτικά!!!

Αντιμετωπίζουμε πραγματικά σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Η επιβολή των καταστροφικών μέτρων rebate* και clawback*, μας υποχρεώνει να μην πληρωνόμαστε για 5 μήνες το χρόνο – επί πλέον της κανονικής φορολογίας – και με την τελική τιμή συνεδρίας από τα 15 ευρώ-που αναγράφεται στο παραπεμπτικό- να φτάνει πραγματικά στα 4 ευρώ!!!!.

Δεν υποβάλλεται ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να φορολογούνται τα χρήματα που τελικά εισπράττουμε. Υποχρεούμαστε να καταθέτουμε τιμολόγια στο τέλος κάθε μήνα, αλλά η πληρωμή των χρημάτων αυτών είναι άγνωστο πότε θα γίνει, ενώ η φορολόγησή τους γίνεται κανονικά αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία.

Με το νέο ασφαλιστικό, η υπέρογκη και παράλογη αύξηση των εισφορών του ΟΑΕΕ, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ και να οδηγήσει τα εργαστήρια σε λουκέτο.

Γνωρίζοντας όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ, έρχεται με ύφος “μεγάλου ευεργέτη” και μας ανακοινώνει ότι παρατείνονται οι συμβάσεις μας μέχρι 30-06-16!!.

Η αναστολή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, είναι προ των πυλών.

Ο επικείμενος αφανισμός του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας δεν είναι ενδεχόμενο, είναι πραγματική απειλή.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δες επίσης

Προετοιμασία για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2024

Κάθε χρόνο, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ακολουθεί μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες, όπου ...

Αφήστε μια απάντηση