Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Spiegel: Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο

Spiegel: Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο

Mεγάλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της μυστικής υπηρεσίας BND, σύμφωνα με το Spiegel

Το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND ήταν αρκετά πιο εκτεταμένο σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Der Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το περιοδικό η γερμανική μυστική υπηρεσία κατασκόπευε συστηματικά πολυάριθμα υπουργεία, πρεσβείες και προξενεία φίλιων χωρών. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο της BND βρέθηκε το υπ. Εσωτερικών των ΗΠΑ, Πολωνίας, Αυστρίας, Δανίας και Κροατίας, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Όπως αποκαλύπτεται η γερμανική υπηρεσία παρακολουθούσε κατ´εξακολούθηση τις τηλεφωνικές γραμμές του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, ιδίως τη γραμμή έκτακτων περιστατικών αναφορικά με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.
Στο στόχαστρο και οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες

Ωστόσο το ενδιαφέρον της BND δεν φέρεται να περιορίζεται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Αντίστοιχες παρακολουθήσεις απέβλεπαν στην κατασκοπεία διεθνών ΜΚΟ, όπως οι Care International, η Oxfam ή η έδρα του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη. Παράλληλα επί γερμανικού εδάφους αντικείμενο παρακολουθήσεων, σύμφωνα με το περιοδικό, ήταν και οι τηλεφωνικές γραμμές, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα φαξ πολλών ξένων πρεσβειών και προξενείων, όπως των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Αυστρία, Ελβετίας, Βατικανού αλλά και της Ελλάδας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το πεδίο προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών που ορίζεται ως προστατευόμενο θεμελιώδες δικαίωμα κατά το άρθρο 10 του Γερμανικού Συντάγματος δεν καλύπτει και τις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που δραστηριοποιούνται επί γερμανικού εδάφους. Μάλιστα το 2013 η καγκελάριος Μέρκελ, μετά από αποκαλύψεις αναφορικά με την παρακολούθηση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA είχε δηλώσει ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατασκοπεία μεταξύ φίλων». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για την BND, σημειώνει το Der Spiegel.

πηγή: deutsche welle

Δες επίσης

«Πόλεμος» στον Δήμο Σαρωνικού: Παραίτηση με αιχμές από την Ναταλί Κάκκαβα – Τι λέει ο Δήμαρχος

«Πόλεμος» με βολές εκατέρωθεν έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Δήμαρχο Σαρωνικού, Δημήτρη Παπαχρήστο και την Ναταλί Κάκκαβα. ...

Αφήστε μια απάντηση