Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Σοβαρή καταγγελία του καθηγητή Καρύδη για τους σεισμικούς ελέγχους στα κτίρια – «Γίνονται από απόσταση»

Σοβαρή καταγγελία του καθηγητή Καρύδη για τους σεισμικούς ελέγχους στα κτίρια – «Γίνονται από απόσταση»

Σε μια καταγγελία – «βόμβα» προχώρησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Την ώρα που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αρχίσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε 20.000 δημόσια κτίρια, έχοντας προτεραιότητα τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ο κ. Καρύδης μιλώντας στο OPEN, είπε ότι «οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έλεγχοι γίνονται… από απόσταση.

Ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών κατήγγειλε ότι κάποιοι έλεγχοι γίνονταν έως τώρα ακόμη και από το γραφείο.

«Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την Υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Καρύδης.

Ο ίδιος μίλησε για αβελτηρία καθώς όπως υποστήριξε, «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν».

Ο κ. Καρύδης πρόσθεσε ακόμη ότι «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000- 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000-25.000,δηλαδή περίπου το ¼ των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια!».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση».

Όπως είπε, «οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών».

Τα όσα υποστήριξε ο κ. Καρύδης δε, έρχονται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του enikos.gr για το ΕΠΑΛ Χαλκίδας, όπου αίθουσα έχει πάρει κλίση και είναι γεμάτη ρωγμές, ενώ και με έγγραφο του Δήμου απαγορεύεται η χρήση αιθουσών σε κτίρια του σχολικού συγκροτήματος.

ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν επισημάνει στους αρμοδίους την κακή κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος, ενώ οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το enikos.gr, είναι ενδεικτικές του προβλήματος.

ΕΠΑΛ Χαλκίδας

enikos

Δες επίσης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ελληνίδα πρωταθλήτρια του στίβου βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

Σοκ στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του ...