Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Συμφώνησαν για το προσφυγικό, διαφώνησαν για τις παραβιάσεις

Συμφώνησαν για το προσφυγικό, διαφώνησαν για τις παραβιάσεις

Στην επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας, κατέληξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, η οποία κατέληξε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Ανακοίνωσαν, επίσης, την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας και την προώθηση μέτρων, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και το εξής μήνυμα: “Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή”.

Προσφυγικό

“Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας” ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι “η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη. Θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση”.

“Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές”, είπε, υπογραμμίζοντας πως “το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να λυθεί”.

“Θα καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Έχουμε τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που παίρναμε τόσα χρόνια σε μία κούρσα εξοπλισμών”, είπε, σημειώνοντας ότι αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν, καθώς “είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τη δράση των διακινητών”.

Οι εναέριες παραβιάσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της Ελλάδας “για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, και για την αύξηση τους, που δεν συνάδει με το κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα”.

Ο Νταβούτογλου, πάντως, σε σχετική ερώτηση που ακολούθησε, τόνισε: “Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, αυτές που θεωρείται εσείς, εμείς δεν τις θεωρούμε παραβιάσεις”.

Ερωτηθείς για το Casus belli, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι “η απόφαση πάρθηκε το 1996, μία εβδομάδα προηγουμένως το ελληνικό κοινοβούλιο είχε πάρει μία απόφαση και έτσι το τουρκικό κοινοβούλιο πήρε αυτή την απόφαση. Είχαμε πει με τον κ. Τσίπρα να τις πάρουμε και οι δύο πίσω. Δεν έχουμε στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, και πιστεύω ούτε και η Ελλάδα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “το Casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής”.

Το μήνυμα στους μετανάστες

Στην έναρξη των δηλώσεων του, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται “το ιστορικό βάρος που συμβολίζει η Σμύρνη, μία ιστορική πόλη συνύπαρξης των λαών, και του πολέμου όμως, των διωγμών και της προσφυγιάς, εικόνες καθόλα γνώριμες που συμβαίνουν τώρα στην περιοχή μας”. “Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα”, τόνισε.

“Επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας- Τουρκίας, και ευχαριστώ τον Αχμέτ γιατί δείχνει ότι υπάρχει βούληση να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: “Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα είναι οι μόνες χώρες που θα φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους. Στην ΕΕ προωθούμε ένα μόνιμο μηχανισμό επαναπροώθησης”.

“Το πρωτόκολλο επανεισδοχής στέλνει και ένα μήνυμα στους μετανάστες, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, που πρέπει να τους την πούμε”, υπογράμμισε.

“Τέλος, μιλήσαμε και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κατέθεσα τη στήριξη της Ελλάδας, την οποία θεωρούμε σημαντική. Το Αιγαίο πρέπει να μείνει θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τουρκική πρόταση

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι “αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα σταματήσουμε τους διακινητές”, ενώ πρόσθεσε ότι “το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα είναι μία έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”.

Ερωτηθείς για την τουρκική πρόταση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “ο Αχμέτ κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση, με βασική ιδέα να καταπολεμηθεί η διακίνηση. Πρέπει να δούμε αυτή την πρόταση”.

Υπογράμμισε ότι η βασική ιδέα της πρότασης είναι “να αποθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τους διακινητές και να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Η πρόταση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο. Και ελπίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε αποφάσεις”.

“Η εχθρικές σχέσεις μας πήγαν πίσω”

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: “Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά, σήμερα βρεθήκαν 20 υπουργοί, σαν να ήμασταν μία κοινή συνέλευση, και συζητήσαμε κοινά ζητήματα. Όλα τα ζητήματα που υπάρχουν τα συζητάμε με ένα αποτελεσματικό τρόπο”.

“Για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε και οι δύο χώρες να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δώσαμε το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ να μπορεί να έχει είσοδο στα ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι εχθρικές πολιτικές του παρελθόντος δεν μας προσέφεραν τίποτα, αντιθέτως μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα”.

Τι προηγήθηκε

Στη Σμύρνη έφτασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας, λίγες μόνο ώρες μετά το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία Τσίπρα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, αλλά και σε επιχειρηματικές συμφωνίες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι: Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Τα λουλούδια στις κυρίες

Όταν έφτασε στο σημείο της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας, χαιρέτισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρισκόταν εκεί με κόκκινα τριαντάφυλλα για να τα μοιράσουν στις γυναίκες δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν.

“Είναι στη Σμύρνη και μια ελληνίδα δημοσιογράφος, η Εφη Μπαρμπάτση από τον Alpha, θέλω να δώσω και σε αυτήν ένα τριαντάφυλλο”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του.

“Ναι, πάμε, θα της δώσω κι εγώ”, απάντησε ο Νταβούτογλου.

Nooz.gr

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια κάθειρξη αλλά ελεύθερα τα δυο αδέλφια που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν δύο αδέλφια που κρίθηκαν ένοχα για τον θάνατο ...

Αφήστε μια απάντηση