Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023
trikaladay.gr / Άρθρα / Σαν σήμερα: Οι αστυνομικοί αφήνουν τα πιστόλια και πιάνουν τις μεζούρες – Γιατί ο δικτάτορας Πάγκαλος κόντυνε τις φούστες

Σαν σήμερα: Οι αστυνομικοί αφήνουν τα πιστόλια και πιάνουν τις μεζούρες – Γιατί ο δικτάτορας Πάγκαλος κόντυνε τις φούστες

Μια μέρα σαν σήμερα11 Μαΐου του 1925, οι μεταποιήσεις ενδυμάτων «Το Χρυσό Ψαλίδι» πιάνουν δουλεία. Όχι για να κόψουν, αλλά για να ράψουν πόντους στις φούστες. Αμε!
Στην Ελλάδα ό,τι απαγορεύεται είναι και πιο γλυκό, άλλωστε έχει τραγουδηθεί και το δίχως άλλο έχει εφαρμοστεί στην πράξη: Ποιος τήρησε επακριβώς τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μετακινήσεων στη διάρκεια της πανδημίας; Ο κύριος πρωθυπουργός μήπως; Αστεία πράγματα!

Το 1925, λοιπόν, η Ελλάδα μετρά ακόμα ανοιχτές πληγές και ακόμα πού να μπορέσει να μετρήσει και τους πρόσφυγες από τη Μικρασία, που την έχουν κατακλύσει; Τότε εκδίδεται η διάταξη από το καθεστώς της δικτατορικής κυβέρνησης Παγκάλου που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν δημοσίως κοντές φούστες!
Η διάταξη όριζε τους 30 πόντους από το έδαφος ως επιτρεπτό όριο για να μην επιδεικνύεται γυμνή ολόκληρη η γάμπα! Η παρανομούσα γυνή που θα έπεφτε στην προσοχή των οργάνων της τάξης (να σημειώσουμε πως ήταν εφοδιασμένα με μεζούρα για να μετρούν την απόσταση φούστας – εδάφους!) οδηγείτο στο δικαστήριο για τα περαιτέρω…
Ο Πάγκαλος, λέγεται, έφτασε σ’ αυτή την αστεία διάταξη μετά την επίσκεψη της συζύγου του, Αριάδνης Σκλιά Σαχτούρη, στο γραφείο του, όπου μια γραμματέας φορούσε κοντή φούστα. Η οργισμένη και ζηλιάρα – κατά πως φαίνεται – κυρία Αριάδνη, υποχρέωσε τον σύζυγό της, προκειμένου να μην υποστεί την κρεβατομουρμούρα, στην επιβολή της… ιστορικής – κατά τ’ άλλα – απόφασης.
Η Πρώτη Κυρία, λέγεται ότι εξοργίστηκε τόσο που τα έβαλε με τους αστυνομικούς – φρουρούς του πρωθυπουργικού γραφείου που επέτρεπαν σε ξεδιάντροπες να τριγυρίζουν ντυμένες άσεμνα στους διαδρόμους… Το βράδυ τα άκουσε Και την «άλλη μέρα»: «Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».Και μετά 15 ημέρες, που ήταν η προθεσμία να επισκεφθούν τις μοδίστρες οι κυρίες των Αθηνών, οι αστυνομικοί πήραν τις μεζούρες κι άρχισαν περιπολίες. Τέτοια όμορφα, που να διηγείσαι και να κλαίει ο κάθε πικραμένος.

Έτσι για την Ιστορία να πούμε ότι η πρώτη γυναίκα που συνελήφθη ήταν η Κατίνα Βογιατζή, της οποίας η φούστα απείχε 38 αντί 30 εκατοστά από το έδαφος! Η 22χρονη Κατίνα Βογιατζή καταδικάστηκε σε 24ωρη κράτηση και καταβολή των εξόδων της δίκης, αφού στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούστηκαν διάλογοι που ούτε ο Δημήτρης Ψαθάς δεν θα φαντάζονταν να γράψει… Οι κοπτοραπτούδες, λοιπόν, έπιασαν δουλειά και τα όργανα της τάξης αντί να κοιτάζουν τους περαστικούς στα μάτια έριχναν το βλέμμα τους στα πόδια των γυναικών… Α, και ο λαός ασχολήθηκε με τις γυναικείες γάμπες, βάζοντας στην άκρη την πείνα και τη δυστυχία του…
Το μέτρο καταργήθηκε τον Μάρτιο 1926 αφού η Ελλάδα για μια ακόμη φορά είχε γίνει περίγελως της Ευρώπης και των… περιχώρων.

Το 1969, ο συνθέτης Γιώργος Μητσάκης έγραψε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του «Στην εποχή του Πάγκαλου», που ερμήνευσε, σε πρώτη εκτέλεση ο Γιώργος Νταλάρας στον δίσκο «Αν ζούσαν οι Αρχάιοι».

 

ethnos

Δες επίσης

Η Δίκη του Καραϊσκάκη

Του Άρη Ι. Τάτση. Στο επαναστατημένο Μεσολόγγι κουμάντο έκανε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αρχηγός του αγγλικού ...