Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Πώς λειτουργεί ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» – Η επιστημονική εξήγηση

Πώς λειτουργεί ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» – Η επιστημονική εξήγηση

Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν ερωτευτεί με την πρώτη ματιά.  Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς – βλέποντας έναν μυστηριώδη άγνωστο στον χώρο, να νιώσετε μια ακαταμάχητη έλξη από αυτό το άτομο. Ίσως ακόμη και να αναγκαστείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση που να διαρκέσει όλη τη νύχτα.

Μέχρι το πρωί, είστε σίγουροι ότι έχετε βρει την αδελφή ψυχή σας. Ή, ίσως δεν καταφέρετε να αδράξετε τη στιγμή και ο μυστηριώδης ξένος να έχει εξαφανιστεί μέσα στο πλήθος, έχοντας χαθεί για πάντα από τη ζωή σας.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να βγάλετε από το μυαλό σας αυτό το άτομο, του οποίου δεν γνωρίζετε ούτε το όνομα. Σαφώς, το «να ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά» δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Ένας νευροεπιστήμονας και ένας ανθρωπολόγος, η Δρ Lucy Brown, PhD και η Dr. Helen Fisher αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί ο «έρωτας με την πρώτη ματιά».

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το «Έρωτας με την πρώτη ματιά»

4 μηχανισμοί που μπορεί να λειτουργούν πίσω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως “έρωτας με την πρώτη ματιά”

  1. Η έλξη λειτουργεί ως ισχυρός καταλύτης
  2. Η γνωριμία που δημιουργείται ακόμη και πριν από μια συνάντηση
  3. Πιθανές μεταφυσικές συνδέσεις
  4. Διαφορετικοί ορισμοί της αγάπης

Η έλξη λειτουργεί ως ισχυρός καταλύτης

Η έλξη είναι ένα από τα πιο βασικά δομικά στοιχεία για τον έρωτα. Αν και σε μερικούς ανθρώπους αναπτύσσεται αργότερα, αφού είναι φίλοι για κάποιο χρονικό διάστημα, η πλειονότητα των σχέσεων ξεκινά με έλξη. Είναι αυτό που σε ελκύει να γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο και αυτό που τροφοδοτεί τις παθιασμένες πρώτες μέρες μιας σχέσης. Νιώθετε ότι ερωτεύεστε επειδή επηρεάζεστε από κάτι, όπως η εμφάνιση του ατόμου αυτού ή το άρωμά του.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλξη μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για την αγάπη, από μόνη της, δεν αποτελεί έρωτα και αγάπη. Η αγάπη απαιτεί δύο επιπλέον παράγοντες (οικειότητα και δέσμευση) που μπορούν να αναπτυχθούν μόνο με το χρόνο. Όμως αν εξελιχθεί το στάδιο «ερωτεύομαι με τη πρώτη ματιά» προφανώς γίνεται . Ερωτεύεστε κάτι που έχει τη δυνατότητα να διαρκέσει.

Η γνωριμία που δημιουργείται ακόμη και πριν από μια συνάντηση

Σε πολλές περιπτώσεις, η φράση «με τη πρώτη ματιά» είναι λίγο εσφαλμένη. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ερωτεύονται με την πρώτη ματιά άτομα που στην πραγματικότητα γνωρίζουν ήδη τυχαία.

Ίσως έχετε δει το συγκεκριμένο άτομο μερικές φορές σε ένα μπαρ που συχνάζετε ή είναι φίλος ενός φίλου. Ακόμα κι αν πραγματικά δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ το άτομο αυτό πριν, δεν είναι πιθανό να ερωτευτείτε τη στιγμή της πρώτης ματιάς. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον όρο εκ των υστέρων μετά από μια επιτυχημένη πρώτη κουβέντα.

Σε αυτή την περίπτωση, στην πραγματικότητα δεν ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά, αλλά μετά από μια περίοδο – όσο σύντομη κι αν είναι – γνωριμίας.

Οι συνηθισμένοι τρόποι γνωριμίας με τους οποίους ερωτεύονται οι άνθρωποι είναι οι εξής (προφανώς υπάρχουν κι άλλοι):

  • Γνωστική: με τις σκέψεις και πεποιθήσεις
  • Απτική: με το άγγιγμα
  • Κιναισθητική: με τις κινήσεις
  • Ακουστική: με τον ήχο της φωνής
  • Οσφρητική: με τη μυρωδιά

Αυτά είναι τα top στοιχεία έλξης. Νιώθετε ότι ερωτεύεστε και ξυπνούν πρωτόγονα ανθρώπινα ένστικτα, όχι όμως η λογική.

Πιθανές μεταφυσικές συνδέσεις

Σύμφωνα με ορισμένες μεταφυσικές θεωρίες, οι ψυχές διαιρούνται όταν κατεβαίνουν στη γη από τον ουρανό. Όταν αυτές οι δίδυμες ψυχές (ή δίδυμες φλόγες) συναντιούνται στη γη, είναι μια επανένωση και όχι μια ολοκαίνουργια συνάντηση.

Επομένως, προκύπτει ότι το να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί αυτό το είδος της μεταφυσικής επανένωσης.

Άλλες θεωρίες δεν μιλούν για δίδυμες ψυχές, αλλά αναφέρονται σε αδελφές ψυχές ή συντρόφους που ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι έχουμε μόνο μία αδελφή ψυχή σε μια ζωή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές. Μερικοί πιστεύουν μάλιστα ότι μετενσαρκωνόμαστε μέσα από πολλαπλές ζωές με την ίδια μικρή ομάδα ψυχών, που παίζουν διαφορετικούς ρόλους σε κάθε ζωή.

Ακόμα κι αν πιστεύεις τέτοιους μεταφυσικούς ισχυρισμούς, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να ορίσουν τον «έρωτα με την πρώτη ματιά». Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, μπορεί να βλέπετε το σώμα του ατόμου σε αυτή τη ζωή για πρώτη φορά, αλλά είχατε ήδη βαθιά εξοικείωση με την ψυχή του.

Διαφορετικοί ορισμοί της αγάπης

Ανάλογα με τη σημασιολογία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα θεμέλια αυτού που θα εξελιχθεί σε αγάπη είναι δυνατόν να μπουν με την πρώτη ματιά, ή θα μπορούσε να πει ότι επειδή η αγάπη απαιτεί χρόνο, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτό που κάποιοι λένε ότι βιώνουν. Είναι απολύτως πιθανό τα συστήματα ανταμοιβής και καθοδήγησής τους να ενεργοποιηθούν αμέσως, προσανατολίζοντάς τα προς ένα άτομο αμέσως μόλις το δουν.

 

 

enikos

Δες επίσης

Ο πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να κοντύνετε την κουρτίνα σας χωρίς να την κόψετε

Αν οι κουρτίνες σας σέρνονται στο πάτωμα και έχετε βαρεθεί να τις πατάτε και να ...