Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023
trikaladay.gr / Τοπικά / Ποινή κάθειρξής σε δυο Ρομά, από Τρίκαλα και Καρδίτσα, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Ποινή κάθειρξής σε δυο Ρομά, από Τρίκαλα και Καρδίτσα, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Ποινή κάθειρξής 5 ετών (με αναστέλλουσα δύναμη) επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κα­κουργημάτων Λάρισας σε δύο Ρομά, έναν 36χρονο από τα Τρίκαλα και έναν 37χρονο από την Καρδίτσα, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι δύο καταδικασθέντες εμπλέκονται στην υπόθεση των άτοκων δανείων που διέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ. τότε ΥΠ.ΕΣ.ΔΔΑ) την περίοδο 2008 – 09, προκειμένου Ρομά από τη Θεσσαλία, όπως και χιλιάδες σε όλη τη χώρα, να αποκτήσουν στέγη. Δάνεια που χορηγήθηκαν από την «εθελοτυφλούσα» Πολιτεία με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, με αποτέλεσμα να στηθεί μια «φάμπρικα» συμπληρωματικών φορο­λογικών δηλώσεων. Αφού όσοι υποψήφιοι δικαιούχοι είχαν δηλωμένα εισοδήματα έως» και 2.700 ευρώ για παράδειγμα, με ψεύτικη, στη συνέχεια, συμπληρωματική φορολογική δήλωση, δήλωσαν εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ που αποτελούσε προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου.

Τα σπίτια αγοράστηκαν σε όποιες περιπτώσεις αγοράστηκαν, ενώ η απάτη αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε πως τα δάνεια δεν εξυ­πηρετούνταν και καθώς δεν αποπληρώθη­καν ποτέ, οι δικαιούχοι ζημίωσαν το Δημό­σιο. «Οι δόσεις», υπογραμμίζεται στο κατη­γορητήριο, «ουδέποτε πληρώθηκαν, τα ποσά αυτών κατέστησαν απαιτητά και υποχρεώ­θηκε να τα καταβάλει στα πιστωτικά ιδρύματα το Ελληνικό Δημόσιο υπό την ιδιότητά του ως εγγυητή».

Το ερώτημα είναι -όπως τονίστηκε και στην ακροαματική διαδικασία- πως το Δημόσιο «πίστεψε» ότι ένα δάνειο ύψους 60.000 ευρώ θα αποπληρωνόταν από τον δικαιούχο Ρομά, ο οποίος εμφάνιζε ετήσιο εισόδημα ύψους 3.000ευρώ. Εκ των προτέρων ήταν αντιληπτό πως με αυτό το εισόδημα αντικειμενικά δεν ήταν εφικτή η δυνατότητα αποπληρω­μής αλλά παρόλα αυτά οι δικαιούχοι έλαβαν τα δάνεια και φυσικά δεν τα αποπλήρωσαν ποτέ στην άλλοτε Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), «φεσώνοντας» στην πραγματικότητα το Ελ­ληνικό Δημόσιο, ενώ η οφειλή έχει πλέον βεβαιωθεί στους δικαιούχους. 

9.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Όπως τονίστηκε στο Δικαστήριο, η απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 60.000 ευ­ρώ για 9.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο ελήφθη το 2006, προκειμένου οι δικαιούχοι Ρομά να αποκτήσουν στέγη, αγοράζοντας, δηλαδή, σπίτια αντί των παραπηγμάτων στα οποία διαβιούσαν σε διάφορους οικισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι ως κατηγορούμενοι αρχικά παραπέμφθηκαν δεκάδες Θεσσαλοί Ρομά, αλλά με την αύξηση του χρηματικού ορίου περί μετατροπής του αδικήματος σε κακούρ­γημα και με την παραγραφή στη συνέχεια του αδικήματος ως πλημμέλημα, η πλειοψηφία των κατηγορουμένων απαλλάχθηκε, με εξαίρεση τον 36χρονο από τα Τρίκαλα και τον 37χρονο από την Καρδίτσα, οι οποίοι και κρίθηκαν ένοχοι, καθώς έπεισαν άλλους δικαιούχους να κάνουν συμπληρωματική φο­ρολογική δήλωση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Δες επίσης

Η Γεροβασίλη Βασιλική και Κώστας Μαράβας συνεχίζουν δυναμικά μαζί

Η Γεροβασίλη Βασιλική του Φωτίου μένει μόνιμα στο Δροσερό έλκει την καταγωγή της από τη ...